Rapport CPB: lage kapitalisatie en institutionele blootstelling maakt crypto laag risico

Het Centraal Planbureau heeft onlangs een een economisch risicorapportage gepubliceerd, waarin wordt beweerd dat cryptocurrencies een laag risico vormen voor de financiële stabiliteit in het land, volgens een rapport dat op 29 mei gepubliceerd is.

- Advertentie -

Het CPB stelt in het rapport dat cryptocurrencies op dit moment een laag risico vormen voor het financiële systeem vanwege het lage niveau van kapitalisering, evenals de beperkte betrokkenheid van traditionele financiële instellingen en systemen. Het CPB heeft los van elkaar gewezen op de problemen rond het gebruik van crypto voor financiering van criminele activiteiten, fraude, de grote volatiliteit van de crypto-markt en het energieverbruik van crypto-mining.

Het rapport voorspelt dat crypto-gerelateerde risico’s toenemen met meer interactie met financiële instellingen van de overheid. Het bureau stelt ook dat cryptocurrencies geen vervangers voor traditioneel geld zijn, en stelt dat gebruikers hun crypto meestal liever vasthouden in plaats van het als een dagelijkse betaalmethode te gebruiken.

Ook benadrukt het rapport de behoefte aan een evenwichtige financiële regulering. Het CPB vergeleek de risico’s van gebrek aan financiële regulering op gelijke voet met strikte regelgeving en beweerde dat te harde maatregelen de activiteit van schaduwbanken kunnen vergroten.

Het CPB maakt sinds 2012 jaarlijks het Risicorapportage Financiële Markten, op verzoek van de Tweede Kamer. Het CPB bevestigde de lage negatieve impact van crypto op de financiële stabiliteit en voerde aan dat de belangrijkste financiële risico’s momenteel de lage rentetarieven zijn en de daarbij betrokken risico’s van het verminderen van de houdbaarheid van schulden op macro-economisch niveau.

Eerder dit jaar erkende een Nederlandse rechtbank Bitcoin (BTC) als een “overdraagbare waarde”, waarbij verklaard werd dat de belangrijkste cryptocurrency alle kenmerken van een eigendomsrecht vertoont. In de zaak gelastte de rechtbank de gedaagde partij een schuld te betalen in Bitcoin. De rechtbank was van mening dat de schuld die de gedaagde in Bitcoin had, eveneens in Bitcoin terugbetaald moest worden.

- Advertentie -
Ad
Bitvavo
Reviewed
€15.577,80 Kopen
1
Bitonic
Reviewed
€15.601,40 Kopen
2
Litebit
Reviewed
€15.672,70 Kopen
3
Bitcoinmeester
Reviewed
€15.685,80 Kopen
4
SATOS
Reviewed
€15.874,60 Kopen
Laatste nieuws
- Advertentie -
Expert analyses

Bitcoin even in niemandsland? Deze altcoin hou ik in de gaten!

Een paar maanden geleden leek de $20.000 heel ver weg. Na de all time high van vorige week vrijdag was het deze week weer...