Rico Engelbarts
31/05/2018 21:23 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/05/2018 21:23

Rapport CPB: lage kapitalisatie en institutionele blootstelling maakt crypto laag risico

Nieuws
rapport_CPB_lage_kapitalisatie_institutionele_investering_maakt_crypto_risico_laag

Het Centraal Planbureau heeft onlangs een een economisch risicorapportage gepubliceerd, waarin wordt beweerd dat cryptocurrencies een laag risico vormen voor de financiële stabiliteit in het land, volgens een rapport dat op 29 mei gepubliceerd is.
Het CPB stelt in het rapport dat cryptocurrencies op dit moment een laag risico vormen voor het financiële systeem vanwege het lage niveau van kapitalisering, evenals de beperkte betrokkenheid van traditionele financiële instellingen en systemen. Het CPB heeft los van elkaar gewezen op de problemen rond het gebruik van crypto voor financiering van criminele activiteiten, fraude, de grote volatiliteit van de crypto-markt en het energieverbruik van crypto-mining.
Het rapport voorspelt dat crypto-gerelateerde risico’s toenemen met meer interactie met financiële instellingen van de overheid. Het bureau stelt ook dat cryptocurrencies geen vervangers voor traditioneel geld zijn, en stelt dat gebruikers hun crypto meestal liever vasthouden in plaats van het als een dagelijkse betaalmethode te gebruiken.
Ook benadrukt het rapport de behoefte aan een evenwichtige financiële regulering. Het CPB vergeleek de risico’s van gebrek aan financiële regulering op gelijke voet met strikte regelgeving en beweerde dat te harde maatregelen de activiteit van schaduwbanken kunnen vergroten.
Het CPB maakt sinds 2012 jaarlijks het Risicorapportage Financiële Markten, op verzoek van de Tweede Kamer. Het CPB bevestigde de lage negatieve impact van crypto op de financiële stabiliteit en voerde aan dat de belangrijkste financiële risico’s momenteel de lage rentetarieven zijn en de daarbij betrokken risico’s van het verminderen van de houdbaarheid van schulden op macro-economisch niveau.
Eerder dit jaar erkende een Nederlandse rechtbank Bitcoin (BTC) als een “overdraagbare waarde”, waarbij verklaard werd dat de belangrijkste cryptocurrency alle kenmerken van een eigendomsrecht vertoont. In de zaak gelastte de rechtbank de gedaagde partij een schuld te betalen in Bitcoin. De rechtbank was van mening dat de schuld die de gedaagde in Bitcoin had, eveneens in Bitcoin terugbetaald moest worden.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie