Timo Bult Timo Bult
10/04/2022 08:29 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/04/2022 08:29

Goed voor Ripple rechtszaak? SEC e-mails suggereren belangenverstrengeling

Nieuws
SushiSwap dice cooperar con la SEC, tras la citación judicial

Foto: Billion Photos/Shutterstock

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is nog altijd verwikkeld in een rechtszaak met Ripple (XRP), zoals je vaker in het ripple nieuws kan lezen. De toezichthouder wordt zo nu en dan beschuldigd van het selectief toepassen van wet- en regelgeving op crypto-projecten. En uit onlangs gepubliceerde e-mails blijkt dat deze beschuldigingen wel eens serieus kunnen zijn. Er lijkt namelijk spraken te zijn van belangenverstrengeling.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Uitgelekte e-mails goed voor Ripple rechtszaak?

Empower Oversight, een onderzoeks- en klokkenluidersorganisatie, publiceerde vrijdag 200 SEC-documenten. Dit komt bovenop de 1000 al eerder gepubliceerde documenten afkomstig van de toezichthouder. In deze documenten zijn wat sappige details te vinden, en dan met name in de e-mails.

Zo zou de voormalig SEC-official William Hinman een direct financieel belang hebben gehad in Simpson Thacher, zijn oude advocatenkantoor. De SEC waarschuwde hem in een e-mail af te zien van zaken waarmee ook Simpson Thacher in aanraking komt. Hinman werd ook aangeraden om geen contact te zoeken met zijn oude advocatenkantoor als daar geen reden voor is.

Toch ontmoette Hinman een van de partners bij het advocatenkantoor op meerdere gelegenheden. Het zou gaan om drie ontmoetingen nadat de SEC de waarschuwing had gegeven. Daarnaast zou hij ook een medeoprichter en vroege investeerder in Ethereum (ETH) hebben ontmoet vlak voor Hinman’s speech in 2018 waarin hij vaststelde dat Ethereum geen effect is.

Verdere belangenverstrengelingen bij de SEC

En dat is precies waar de XRP rechtszaak om draait; is de cryptocurrency een effect of niet? Zo ja, dan zou Ripple de wet hebben overtreden en zal het waarschijnlijk miljarden aan boetes moeten betalen. Bovendien is het waarschijnlijk dat dit het einde is van het bedrijf in de Verenigde Staten.

Het feit dat Hinman vaststelde dat ethereum geen effect is, is opvallend. Het eerder genoemde advocatenkantoor Simpson Thacher was namelijk lid van de Enterprise Ethereum Alliance, een groep die zich inzet voor de promotie van Ethereum voor zakelijk gebruik.

Kortom, deze documenten kunnen wel eens een interessante rol gaan spelen in de Ripple rechtszaak. Empower Oversight stelt dat “de recente documenten meer vragen oproepen dan dat ze antwoorden geven.” De organisatie zal de SEC verder onder druk zetten om meer duidelijkheid te verschaffen.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement