Kevin Schijven Kevin Schijven
03/02/2019 17:38 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/02/2019 17:38

Twee Amerikanen aangeklaagd voor het stelen van cryptocurrency via SIM swapping

Nieuws
Twee personen aangeklaagd voor het stelen van cryptocurrency via SIM swapping

Twee Amerikanen zijn aangeklaagd voor het stelen van cryptocurrency via SIM swapping, waarvan een al zijn schuld heeft bekend. Zo meldt een persbericht van de openbaar aanklager uit Manhatten, New York en Motherboard, een nieuwssite dat onderdeel is van Vice, op 1 februari.
In de eerste zaak is de verdachte, Dawson Bakies, aangeklaagd voor onder andere identiteitsdiefstal, grootschalige diefstal en fraude. De 20-jarige zou van meer dan 50 slachtoffers hun identiteiten gestolen hebben. Van drie slachtoffers zou hij meer dan $10.000 in cryptocurrency hebben gestolen en hij zou geprobeerd te hebben iemand af te persen voor Bitcoin (BTC).
In de tweede zaak heeft verdachte Joel Ortiz bekent dat hij $5 miljoen in cryptocurrency heeft gestolen van meer dan 40 verdachten. Deze verdachte, tevens 20 jaar oud, heeft een deal geaccepteerd van het openbaar ministerie uit Santa Clara, Californië voor 10 jaar celstraf.
SIM swapping is een nieuwe vorm van identiteitsdiefstal die steeds populairder wordt. Deze dieven krijgen toegang tot de dataverkeer van een ander met hun eigen telefoon. Dat wordt vaak met behulp van bijvoorbeeld een gestolen BSN-nummer of adres gedaan waarmee zij mobiele providers overtuigen dat zij zogenaamd hun SIM-kaart kwijt zijn. Vervolgens wordt het nummer overgezet naar een nieuwe SIM-kaart.
Doordat de hackers nu toegang hebben tot het dataverkeer van een ander kunnen zij ook door de two-factor-authenticatie heen die meestal nodig is om toegang te krijgen tot een crypto-wallet of het account op een cryptocurrency-exchange.
Hoewel er al eerder mensen zijn gearresteerd voor identiteitsdiefstal via SIM swapping is volgens de openbaar aanklager uit Manhatten dit de eerste keer is dat het iemand uit New York betreft. En volgens de openbaar aanklager uit Californië de eerste keer dat er iemand veroordeeld is voor SIM swapping. Cyrus R. Vance Jr., de openbaar aanklager uit Manhatten, waarschuwt zowel beide dieven als providers met het volgende:

We weten wat je doet, we weten hoe we je kunnen vinden en we zullen je strafbaar houden, ongeacht waar je bent. We vragen ook aan mobiele providers om wakker te worden met de realisatie dat door snel overzetten van simkaarten – om nieuwe activeringen te versoepelen en snelle klantenservice te bieden – u onwetende, gezagsgetrouwe klanten blootstelt aan massale identiteitsdiefstal en fraude.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter pagina.
Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie