Ivo Melchers Ivo Melchers
12/02/2024 15:31 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/02/2024 15:44

Vrouw verliest huis door crypto scam, totale schade is €1,76 miljard

Nieuws
Vrouw verliest huis door crypto scam, totale schade is €1,76 miljard

Foto: Ton Hazewinkel/Shutterstock

Het Australische metaverse en crypto fonds ‘HyperVerse’, opererend tussen 2020 en 2022, staat bekend als een grote crypto ponzi-schema. Investeerders worden blij gemaakt met hoge rendementen, maar hebben geen toegang tot ‘hun’ fondsen. Verschillende slachtoffers stappen nu naar de rechtbank, waaronder een vrouw die haar huis heeft verloren als gevolg van de scam.

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

HyperVerse crypto scam

Duizenden investeerders hebben miljoenen dollars in rook zien opgaan dankzij het HyperVerse project.

HyperVerse heeft in het verleden verschillende namen gehad, waaronder HyperFund, HyperTech, HyperOne en HyperNation.

De website ondergaat regelmatig een rebranding, maar het kan niet ontsnappen aan het feit dat het een klassiek Ponzi-schema is die ‘rendementen’ genereert voor vroege investeerders, onttrokken aan het geld dat door nieuwere investeerders wordt gebruikt.

HyperVerse werd gepresenteerd als een gewaagde concurrent van Facebook’s metaverse. Het beloofde niet alleen een digitale wereld, maar ook een investeringsmogelijkheid. HyperVerse was slechts een van de vele frauduleuze crypto-investeringsprojecten opgezet en beheerd door Ryan Xu en Sam Lee.

HyperVerse lokte investeerders door dagelijkse rendementen van 0,5%-1% te garanderen. Nadat investeerders een storting hebben gedaan, krijgen ze een vals handelsdashboard te zien die overdreven winsten tonen.

In totaal zouden investeerders voor 1,89 miljard dollar zijn opgelicht. Dit komt overeen met 1,76 miljard euro.

Een tijdje terug kon je tevens in het crypto nieuws lezen dat de nieuw gerekruteerde CEO van HyperVerse helemaal niet blijkt te bestaan.

71-jarige vrouw verliest huis

Een artikel van The Guardian onthult het schrijnende persoonlijke verhaal van een 71-jarige gepensioneerde Australische vrouw genaamd Vera Gazzard.

Zij is een van de duizenden die overtuigd raakte van de mooie praatjes van HyperVerse. Nadat ze eerst kleine bedragen had ingelegd, deed ze een mega storting van 80.000 dollar.

Hoewel De Solieux aanvankelijk in staat was om geld op te nemen – van ongeveer 10.000 dollar – was de rest binnen enkele maanden verdwenen.

‘’Ik ben mijn huis kwijtgeraakt,’ zegt ze, drie jaar later. ‘Ik ben al mijn geld kwijtgeraakt. Ik kon de hypotheek niet betalen. Ik had veel schulden toen ik uiteindelijk het huis verkocht en de rest van de hypotheek afbetaalde – tegen die tijd had ik niet veel meer over.’’

Het financiële drama heeft zelfs tot een depressie met suïcidale gevoelens geleid voor De Solieux. “Ik werd vreselijk depressief en wilde zelfmoord plegen. Het is vreselijk om dat aan iemand toe te geven, maar zo voelde ik me,’’ aldus De Solieux.

De Solieux is een van de slachtoffers die zich aansluit bij een class-action rechtszaak, ook wel een groepsvordering genoemd, met als doel het verloren geld terug te vorderen van de banken die toezicht hielden op de overboekingen naar het project.

Crypto risico’s

De oplichtingszaak onderstreept hoe belangrijk het is om goed onderzoek te doen alvorens je ergens je geld in stopt. Het verhaal van de De Solieux toont wat voor dramatische gevolgen een roekeloze investering kan hebben.

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. In het investeringslandschap zijn er geen zekerheden, en het is cruciaal om dat in gedachten te houden.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie