Timo Bult Timo Bult
16/11/2020 07:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/11/2020 07:11

60% minder bitcoin (BTC) en andere crypto gestolen in 2020, DeFi diefstal neemt wel hard toe

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
60% minder bitcoin (BTC) en andere crypto gestolen in 2020, DeFi diefstal neemt wel hard toe

Het bedrag dat criminelen buitmaken bij aan crypto-gerelateerde criminaliteit is dit jaar flink gedaald. Dat zegt de CEO van crypto-beveiligingsbedrijf CipherTrace, Dave Jevans, in gesprek met Reuters. Het zou gaan om een daling van 60% ten opzichte van 2019.
In de geschiedenis van crypto hebben we een aantal keer grote hacks meegemaakt. Hackers gingen er met miljoenen, en soms honderdenmiljoenen dollars aan crypto vandoor. Maar dit jaar is er een flinke afname te zien in gestolen crypto, dat totaalbedrag is namelijk maar liefst 60% gedaald. Jevans schrijft de daling aan de volgende ontwikkeling toe:

“Wat we hebben gezien is dat exchanges en andere cryptocurrency-spelers meer beveiligingsprocedures hebben geïmplementeerd. Ze hebben de richtlijnen gevolgd en de procedures geïmplementeerd om hun fondsen beter veilig te stellen. Dus je zult minder massale hacks zien.”

Een mindere ontwikkeling is de toenemende criminaliteit omtrent Decentralized Finance (DeFi). Daar is namelijk een behoorlijke stijging te zien in hoeveel cryptocurrencies er gestolen werden. Waar dit in 2019 nog $361 miljoen was, was dit in oktober al $468 miljoen, een toename van 30%.
Deze stijging heeft voornamelijk te maken met de enorme hype die dit jaar over DeFi ontstond, vergelijkbaar met de initial coin offering hype (ICO) een aantal jaren terug. Ook nu stappen mensen massaal in projecten zonder er echt goed onderzoek naar te doen. Hiermee lopen zij het risico om crypto te verliezen als gevolg van fouten in het onderliggende DeFi-project:

“Bedrijven en individuen hebben DeFi-producten met spoed op de markt gebracht die niet zijn geverifieerd en gevalideerd. Mensen komen er dus achter dat er hier zwakke punten zijn. […] Met DeFi-netwerken die permissionless zijn, wat betekent dat ze vaak niet aan regelgeving voldoen, kan iedereen in elk land er toegang toe krijgen met weinig tot geen hindernissen voor klantverificatie.”

Gisteren was nog op Crypto Insiders te lezen dat iemand ruim $6 miljoen heeft kunnen stelen van het DeFi-platform Value. De gebruiker deed dit via de zogenaamde flash-leningfunctie op het platform.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie