Erik Juffermans Erik Juffermans
18/12/2023 12:59 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/12/2023 12:04

Belangrijke crypto-tak beleeft opvallende groei in november

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Belangrijke crypto-tak beleeft opvallende groei in november

Foto: Things/Shutterstock

Decentrale exchanges deden zoals de gehele crypto sector goede zaken de afgelopen maanden. Decentralized Finance (DeFi) zag in september nog een ‘multi year low’ aan handelsvolume, maar in november zag het er een stuk beter uit. Het handelsvolume op decentrale exchanges bedroeg maar liefst $29 miljoen in november.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

DeFi groeit, maar lange weg te gaan

Vooral de grote decentrale platformen zoals Uniswap en Curve op het Ethereum (ETH) netwerk en Pancakeswap op de Binance Chain zagen het volume flink toenemen. Dit blijkt uit een onderzoek van Kaiko.

De stijging van de laatste maanden, zeker na het dieptepunt van september, is natuurlijk mooi nieuws voor de DeFi-sector. Maar het volume op DeFi-platformen is nog altijd lichtjaren verwijderd van het historische hoogtepunt in mei 2021. Toen bedroeg het DeFi handelsvolume namelijk $124 miljard.

Ook de verhouding tussen het marktaandeel van decentrale exchanges in vergelijking met het aandeel van centrale exchanges is interessant om te bekijken. Momenteel is het DeFi-marktaandeel qua handelsvolume 3 procent van het totale crypto handelsvolume. In november 2020 bedroeg dit aandeel nog 10 procent. 

Blijft DeFi groeien in 2024?

Als we kijken naar specifieke decentrale exchanges vallen er een paar dingen op. Zo deed THORchain hele goede zaken. Het volume op Thor steeg in het derde kwartaal met 113 procent. 

Sushiswap, een van de grote DeFi namen tijdens de vorige bullrun, is echter niet meer in de top 10 te vinden. Orca, een ander DeFi platform, is een nieuwe naam in de top 10 na het derde kwartaal.

Zoals gezegd was september geen beste maand. Kwartaal drie zal dan ook waarschijnlijk de boeken ingaan als het minste kwartaal van 2023. Kwartaal vier lijkt na maanden van teruggang een kantelpunt te worden, en hopelijk kan die trend worden doorgezet in 2024. Indien de crypto markt gedurende de eerste maanden van 2024 blijft stijgen, zal een toename van de DeFi-sector ook binnen de verwachtingen vallen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie