Ivo Melchers Ivo Melchers
05/05/2023 07:01 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/05/2023 07:01

Belangrijke crypto wet MiCa goedgekeurd: Bitvavo steunt wet, dit betekent het

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Importante ley crypto MiCa aprobada: Bitvavo la apoya, esto significa

Foto: symbiot/Shutterstock

Drie jaar nadat het Europese Parlement de MiCA wetgeving, ‘The Markets in Crypto Assets’, introduceerde werd deze historische crypto wet twee weken geleden overtuigend goedgekeurd. Terwijl veel investeerders weinig afweten van de exacte wetgeving en de daaruit volgende implicaties voor het crypto-landschap, is het een ware reuzensprong in het volwassen worden van de algehele crypto sector.

Bitvavo, de grootste cryptobeurs van ons land, steunt de uitbreiding van de regelgeving en ziet het dan ook als een positieve ontwikkeling voor de ontwikkeling van crypto in de Europese Unie.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

MiCA positief voor de crypto sector

De historische crypto wet biedt een uitgebreid raamwerk voor de regulatie van digitale activa in Europa. Met de komst van deze wet kan Europa zich uitstekend positioneren wat betreft innovatie op het gebied van crypto en blockchain. Een objectieve en duidelijke regelgeving moet duidelijkheid scheppen binnen de sector; de Verenigde Staten is de perfecte illustratie van wat voor implicaties een gebrek aan duidelijkheid teweeg kan brengen. Net als verschillende Aziatische landen lijkt Europa momenteel uit te lopen op de VS qua Web3 ontwikkeling.

MiCA richt zich bijvoorbeeld uitgebreid op de stablecoins: instellingen die deze coins uitgeven kunnen aanvullende eisen verwachten, met als doel om consumenten en investeerders nog beter te beschermen. Ook zullen alle digitale valuta die zijn toegelaten tot de handel in de EU over een whitepaper moeten beschikken.

Duidelijkheid over non-fungible tokens (NFT’s) ontbreekt vooralsnog binnen het raamwerk voor de EU.

Partijen die de infrastructuur faciliteren, zoals crypto exchanges, zullen zich ook aan aanvullende regels moeten gaan houden. Zo worden er bijvoorbeeld minimum-kapitaaleisen gesteld, moeten klantentegoeden gescheiden worden gehouden van bedrijfseigendom en dienen bewaarders van digitale valuta een beleid voor bewaring vast te stellen en na te leven. Net als op de traditionele financiële markten zullen crypto-partijen ook verplicht worden er zorg voor te dragen dat er geen marktmanipulatie plaatsvindt.

Het complete wetgevend kader bestaat uiteraard uit veel meer aspecten en zal een grote stap vooruit zijn voor de Europese crypto sector. Volgens Bitvavo zorgt MiCA voor een level playing field, betere bescherming van consumenten en meer vertrouwen in de industrie.

Toezichthouders EBA en ESMA zullen het komend jaar aanvullende regelgeving voorstellen waar marktpartijen op mogen reageren. Bitvavo zal hier proactief aan bijdragen met als doel een evenwichtig en passende wetgeving voor alle lidstaten van de EU.

Advertentie

Wat betekent MiCa voor Bitvavo?

Bitvavo is sinds 2020 geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB) en doet er alles aan om zich te houden aan alle opgestelde regels. De komst van de nieuwe regelgeving, die naar alle waarschijnlijkheid begin 2025 van kracht wordt, legt wederom nieuwe lasten op de schouders van een platform als Bitvavo. Desondanks zet Bitvavo zich met man en macht in om op tijd klaar te zijn met de voorbereiding en uitvoering.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie