Erik Juffermans Erik Juffermans
27/04/2023 04:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/04/2023 04:00

“Europa loopt uit op de VS met aanname van nieuwe crypto wet”

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Europa acelera la regulación sobre las criptomonedas para los bancos

Foto: Ivan Marc/Shutterstock

Vorige week stemde het Europese Parlement over de Markets in Crypto Assets Regulation (MiCa) wetgeving. Het wetsvoorstel werd overtuigend aangenomen. Daarmee loopt de Europese Unie uit op de Verenigde Staten als het gaat om de ontwikkeling van Web3 technologie. Dit claimt Patrick McHenry, voorzitter van het Amerikaanse House Financial Services Committee.

Hong Kong begint massaal grote crypto spelers aan te trekken
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

De VS blijft achter omtrent crypto

Dit baart McHenry ernstige zorgen. Hij gelooft dat de Verenigde Staten zijn eigen ruiten ingooit. “Economische groei komt voort uit technologische ontwikkeling,” zegt hij. Technologische ontwikkeling is precies wat de Amerikaanse politiek momenteel dwarsboomt.

De voortgang van de MiCa wet is een grote stap voor de Europese crypto sector. Het zal onder andere vanaf 2024 licenties mogelijk maken voor crypto wallets, exchanges en stablecoins. Amerikaanse politici lijken vooralsnog niets te willen weten van vergelijkbare wetten.

Na verscheidene Aziatische landen maakt dus ook de Europese Unie grote stappen wat betreft de crypto wetgevingen. Volgens McHenry is het een schande dat de VS niet kan aanhaken. 

“Dat de Europeanen een pro-tech wetgeving hebben laat zien hoever de Verenigde Staten achterloopt. We zouden de leider van de wereld moeten zijn als het gaat om technologische toepassing, niet de tweede achter Europa,.”

De nachtmerrie genaamd SEC

Een van de redenen dat de VS wetgevend flink achterloopt is de vijandige houding van de Amerikaanse toezichthouders. Zo heeft de Securities and Exchange Commission (SEC) volledig de rol van crypto-boeman ingenomen. Talloze exchanges werden al aangeklaagd door de SEC. Maar een duidelijk wetgevend kader ontwikkelen om de crypto sector heldere richtlijnen te bieden lijkt te veel gevraagd.

De kritiek die de SEC op zijn beurt van de Amerikaanse crypto industrie krijgt wordt ook steeds groter. Meerdere prominente figuren gaven al aan dat de houding van de SEC tot een exodus uit Amerika van meerdere crypto bedrijven zou leiden. Gisteren werd zelfs bekend dat de exchange Coinbase de tegenaanval opent en de SEC voor de rechter sleept. Coinbase eist voor eens en altijd duidelijkheid van de financiële waakhond.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie