Kevin Schijven Kevin Schijven
10/03/2024 15:29 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/03/2024 14:17

Binance verliest in hoger beroep met mogelijk grote gevolgen voor crypto

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Binance verliest in hoger beroep met mogelijk grote gevolgen voor crypto

Foto: ANTON ZUBCHEVSKYI/Shutterstock

Binance, de grootste crypto exchange ter wereld, heeft het de afgelopen jaren zwaar te verduren gehad met toezichthouders en rechtszaken.

Het enorme bedrijf kon onlangs nog een winst boeken in een rechtszaak in de Verenigde Staten. Echter is dit vonnis nu in hoger beroep verworpen en dat kan zelfs invloed hebben op de bredere crypto markt.

Juridische tegenslagen voor Binance: Het vonnis in hoger beroep

Binance werd, samen met andere crypto exchanges, vorig jaar aangeklaagd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Het bedrijf zou zich volgens de toezichthouder schuldig maken aan de verkoop van zogeheten securities (effecten) zonder de juiste vergunning.

Niet alleen de Amerikaanse overheid heeft Binance hiervoor aangeklaagd. In 2020 had een groep investeerders besloten ook al Binance aan te klagen. Zij beweren dat zij de dupe zijn geworden omdat Binance niet transparant was over de verkoop van effecten.

De rechter had aanvankelijk deze aanklacht verworpen ten gunste van Binance. De rechtbank verwierp de rechtszaak omdat de claims van de investeerders te laat waren volgens het verjaringstermijn.

De rechter in hoger beroep komt hier nu echter op terug. Het hof van beroep zegt dat de aanklacht op tijd was en is het ermee eens dat Binance onderworpen is aan de nationale effectenwetgeving in de VS.

Dat betekent dat de zaak waarschijnlijk terug wordt gestuurd naar de lagere rechter voor een nieuwe beoordeling.

De onzekere situatie voor Binance, crypto en effecten in de VS

Dit is een slechte ontwikkeling voor Binance, dat al te kampen heeft met grote rechtszaken aangespannen door de Amerikaanse overheid.

Binance moest eind vorig jaar al een historisch hoge boete van $4,3 miljard betalen. Ook Binance CEO Changpeng ‘CZ’ Zhao moest aftreden en zit nog altijd vast in de VS waar hij zijn vonnis moet afwachten. De rechtszaak met de SEC loopt nog.

De uitslag in deze rechtszaak kan mogelijk ook grotere gevolgen hebben voor de bredere crypto-markt. Veel munten begeven zich momenteel op onzeker terrein; ze werden namelijk door de SEC vorig jaar geclassificeerd als effecten in de rechtszaken tegen de grote beurzen.

Mocht de rechtbank hierin meegaan, dan kan dat van grote invloed zijn op deze munten. Dat kan ertoe leiden dat deze munten niet meer verkocht mogen worden op Amerikaanse beurzen.

Dat is nog verre van zeker. Vorige zomer deed de rechter in de rechtszaak tussen de SEC en Ripple een eerste uitspraak. De rechter verklaarde toen dat de verkoop van XRP op beurzen niet geldt als de verkoop van effecten. Echter verklaarde een andere rechter onlangs in een andere rechtszaak juist wel weer dat de verkoop op beurzen ook onder de effectenwet valt.

Tijdelijk 20 euro gratis crypto naar keuze

Klaar om de diepte in te duiken met cryptocurrency en denk je eraan om Bitcoin of een andere cryptomunt te bemachtigen? In samenwerking met Bitvavo, de grootste cryptocurrency exchange van Nederland, hebben we een speciale deal voor onze lezers.

Meld je vandaag aan bij Bitvavo via de knop hieronder en ontvang 20 euro crypto van jouw keuze cadeau. Plus, je profiteert ook nog eens van nul handelskosten op je eerste 10.000 euro aan transacties. Dit is jouw kans om zonder extra kosten te starten met investeren in de wereld van crypto.

Pak 20 euro gratis

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Crypto ontbijt: koersen herstellen, beleggers investeren weer & meer
Nederlanders verdienen 135% door met AI op Bitvavo in crypto te handelen
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Advertentie