Timo Bult Timo Bult
20/03/2021 19:38 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/03/2021 19:38

Bitcoin (BTC) exchange Coinbase krijgt miljoenenboete, wat is er gebeurd?

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Bitcoin (BTC) exchange Coinbase krijgt miljoenenboete, wat is er gebeurt

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De bekende cryptocurrency exchange Coinbase heeft een miljoenenboete aan zijn broek gekregen. De exchange zou zich namelijk enkele jaren geleden schuldig hebben gemaakt aan wash trading. Drie jaar later komt de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC) met een boete.

Een van de factoren waar investeerders en traders naar kijken wanneer zij een exchange uitzoeken is het handelsvolume. Een hoog handelsvolume is namelijk een positief signaal. Dit geeft aan dat de exchange door veel mensen gebruikt wordt.

In de afgelopen jaren hebben veel exchanges zich schuldig gemaakt aan wash trading, het kunstmatig oppompen van het handelsvolume. Dit om zoveel mogelijk nieuwe klanten aan te trekken. Ook het bekende Coinbase maakte zich hier tussen januari 2015 en september 2018 schuldig.

De Amerikaanse toezichthouder CFTC is hier niet blij mee. Die heeft nu een boete uitgeschreven van $6,5 miljoen. Deze boete zal waarschijnlijk geen al te grote impact hebben op Coinbase. Toch dient de boete als een stevige tik op de vingers. De CFTC schrijft in het bevel:

“Gedurende een periode van zes weken – van augustus tot september 2016 – heeft een voormalige werknemer van Coinbase een manipulatief of misleidend apparaat gebruikt door opzettelijk koop- en verkooporders in het Litecoin/Bitcoin-handelspaar op GDAX [Coinbase Pro] te plaatsen die bij elkaar pasten als wash trades. Dit creëerde de misleidende schijn van liquiditeit en handelsbelangen in Litecoin.”

Inmiddels lijkt Coinbase deze praktijken niet meer nodig te hebben. Het platform is namelijk zo populair dat het binnenkort genoteerd zal worden aan de Nasdaq beurs. Tijdens de eerste private verkoop van aandelen werd het bedrijf op $100 miljard gewaardeerd.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie