Timo Bult Timo Bult
07/06/2020 13:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/06/2020 13:05

Bitcoin (BTC) multi-sig wallets beveiligen 6 miljoen BTC

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) multi-sig wallets beveiligen 6 miljoen BTC

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Een standaard bitcoin (BTC) wallet bestaat uit een private key en een public key. De public key kan worden gezien als het adres waarnaar bitcoin verstuurd kan worden en de private key wordt gebruikt om transacties te ondertekenen en te versturen. Uit gegevens blijkt dat steeds meer bitcoin echter in zogenaamde multi-signature wallets zijn komen te staan.
Dit zijn wallets waarmee een transactie alleen kan worden verzonden wanneer meerdere private keys de transactie ondertekenen. Deze private keys van een wallets worden vooraf verdeeld en zijn vooral populair bij partijen die enorme hoeveelheden bitcoin bezitten zoals cryptocurrency-exchanges.
De bitcoin in een wallet met slechts een enkele private key kan in een geval van bijvoorbeeld een hack met gemak uit deze wallet gehaald worden, denk bijvoorbeeld aan de Mt. Gox hack. Een cryptocurrency-exchange die met een enkele private key werkt kan daarnaast te maken krijgen met situaties zoals we die bij de Canadese exchange QuadrigaCX, waar de CEO de private key mee zijn graf in nam.
In beide gevallen waren gebruikers hun bitcoin voor altijd kwijt. Het is dan ook niet zo gek dat steeds meer partijen met veel bitcoin voor multi-sig wallets kiezen. Meerdere bestuursleden en eventueel een derde partij krijgen allen een private key. Pas wanneer de vooraf bepaalde drempel van aantal ondertekenden is behaald kan een transactie worden verzonden.

Een derde van de bitcoin (BTC) in multi-sig wallets

Met het groeiende aantal investeerders zien exchanges steeds meer klanten. Eerder kon op Crypto Insiders gelezen worden dat exchanges alleen al 3,08 miljoen BTC in hun wallets hebben staan.
In totaal staat er op dit moment 6 miljoen BTC op multi-sig wallets, wat neerkomt op een derde van de huidige bitcoin in circulatie. Cointelegraph merkt op dat de adoptie van multi-sig wallets vooral in 2015 een boost zag. Dit is namelijk vlak na de Mt. Gox hack waarbij klanten enorme hoeveelheden bitcoin zagen verdwijnen.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie