Kevin Schijven Kevin Schijven
25/04/2022 19:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/04/2022 19:20

Bitcoin exchange Binance ontkent data aan Rusland te hebben gegeven

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin exchange Binance ontkent data aan Rusland te hebben gegeven

Foto: salarko / Shutterstock.com

Binance, de grootste cryptocurrency exchange ter wereld, ontkent dat het gebruikersinformatie doorspeelde naar Rosfin, de Russische financiële inlichtingendienst. De enorme crypto beurs werd hiervan kort voor het weekend beschuldigd.

Crypto ontbijt: Bitcoin halving week & Hongkong keurt BTC ETFs goed
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin transacties Navalny

Persbureau Reuters publiceerde enkele dagen geleden een artikel hierover. Reuters beweerde hierin dat het bewijs heeft dat Binance persoonsgegevens zou hebben doorgespeeld in 2021 aan Rosfin. De financiële inlichtingendienst is volgens het persbureau nauw verbonden aan de FSB, de opvolger van de KGB.

Het Reuters rapport was gebaseerd op tekstberichten waaruit zou blijken dat Gleb Kostarev, hoofd van Binance in Oost-Europa en Rusland, ingestemd had met het verzoek van Rosfin om deze informatie door te spelen. Kostarev zou tegen een collega gezegd hebben dat hij niet veel keuze had.

Volgens Reuters deed Rosfin onderzoek naar de miljoenen euro aan bitcoin (BTC) transacties die de Russische oppositieleider Alexei Navalny had ontvangen.

Advertentie

Bitcoin beurs Binance noemt beschuldigingen “categorisch vals”

Binance noemt de beschuldigingen van Reuters “categorisch vals.” De exchange ontkent dat het gebruikersinformatie heeft doorgespeeld en dat het de Russische staat heeft geholpen om Navalny te onderzoeken. Ook Kostarev zegt op zijn Facebookpagina dat Reuters liegt en dat hij geen data heeft gelekt aan Rosfin, noch de FSB.

De crypto beurs voegt daaraantoe dat het voor de oorlog in Oekraïne geen verband had met Rusland die anders was dan met andere landen. Sinds de oorlog is Binance juist gestopt met zijn diensten in Rusland en de beurs benadrukt dat het aan de “agressieve” sancties voldoet. Onlangs kondigde de exchange nog aan dat het nu Russen uitsluit van handel.

Ook benadrukt Binance dat het $10 miljoen aan Oekraïne heeft gedoneerd en dat het van plan is om een klacht in te dienen tegen Reuters. Toch zijn er wat merkwaardige eigenaardigheden. Zo zou namelijk wel een meeting plaats hebben gevonden tussen Kostarev en Rosfin en Binance ontkent dit niet. Ook zou Binance CCO Patrick Hillman bevestigd hebben dat hier nog een verhaal is, maar hij wilde deze blijkbaar alleen off-the-record delen omdat het anders mensen mogelijk in gevaar kon brengen. Daar stemde Reuters echter niet mee in.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie