Simon Bosch Simon Bosch
21/03/2023 16:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/03/2023 16:11

Bitcoin fondsen zien voor de 6e week outflows, maar prijzen stijgen

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Bitcoin fondsen zien voor de 6e week outflows, maar prijzen stijgen

Foto: Arsenii Palivoda/Shutterstock

Cryptocurrencies doen het de afgelopen week verbazend goed, ondanks dat de angst voor een enorme bankencrisis er flink in zit. Toch doen veel fondsen in de crypto-sector het niet zo goed als je zou denken, gezien de omstandigheden.

🚀 Nederlanders geven al onze lezers gratis crypto; pak jouw gratis $MATIC
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin prijs stijgt, maar fondsen zien krimp

De afgelopen paar weken zijn crypto’s zoals bitcoin (BTC) juist hard gestegen, vermoedelijk doordat de activa een alternatief vormen voor het huidige financiële systeem. Echter is dit volgens CoinShares niet te zien in de geldstromen rondom beursfondsen.

In een wekelijks onderzoeksrapport schrijft het bedrijf dat het gebruikelijke mandje van onderzochte fondsen voor de zesde week op rij met outflows kampt. Om precies te zijn was het bedrag vorige week 95 miljoen dollar, wat ongeveer 1,2% van de totale activa die deze fondsen beheren vertegenwoordigde.

De week daarvoor begon het duidelijk te worden dat verschillende banken in zwaar weer zaten. Toen waren de outflows opvallend genoeg met 255 miljoen dollar in een week tijd nog veel extremer. Het was zelfs een recordmeting, ondanks dat veel cryptocurrencies in die week juist hard waren gestegen. In totaal is er nu in zes weken tijd 406 miljoen dollar vertrokken.

Advertentie

BTC shorters azen op daling

Toch blijkt dat het vertrouwen in deze fondsen niet helemaal is verdwenen. Fondsen die short zijn op bitcoin en dus in proberen te spelen op een dalende prijs zagen juist een groei van 34,7 miljoen dollar. In totaal beheren deze fondsen nu 156 miljoen dollar. In slechts één week zijn deze fondsen dus met 32% gegroeid.

Waarom deze fondsen juist groeien terwijl de prijzen van veel coins stijgen en veel andere fondsen juist krimpen is niet duidelijk. CoinShares heeft investeerders helaas niet gevraagd naar beweegredenen. Het bedrijf denkt dat het komt doordat bedrijven cash proberen te verzamelen omdat ze geld zijn verloren, eventueel doordat andere activa tijdens de bankencrisis zijn gedaald. Bitcoin is in iets meer dan een week tijd juist met ongeveer 40% gestegen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie