Timo Bult Timo Bult
16/12/2022 20:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/12/2022 20:01

Bitvavo schuld van €280 miljoen: CEO reageert op situatie

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Bitvavo schuld van €280 miljoen: CEO reageert op situatie

Foto: T. Schneider / Shutterstock.com

Het grote crypto nieuws gisteren was dat de Nederlandse cryptobeurs Bitvavo een probleem met een prijskaartje van €280 miljoen heeft. Uit een recent interview van Quote met Bitvavo CEO Mark Nuvelstijn blijkt dat de problemen uiteindelijk mee zullen vallen voor de klanten zelf.

Crypto handelaren vrijgesproken in rechtszaak van $3,2 miljard
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

‘We zullen klanten van Bitvavo altijd betalen’

Met FTX vers in het geheugen was het nieuws gisteren natuurlijk om even van te schrikken. Bitvavo krijgt nog €280 miljoen van crypto-leenplatform Genesis, een bedrag dat het door liquiteitsproblemen niet terug kan betalen. Een pijnlijke klap voor een exchange als Bitvavo.

In het interview met Quote is Nuvelstijn echter duidelijk: ‘We zeggen toe om onze klanten altijd te betalen als dat nodig is.’ Gisteren liet de exchange al weten zelf het gat van €280 miljoen te vullen, mocht het geld helemaal niet meer terugkomen.

Quote vroeg de CEO of dat betekent dat Bitvavo €280 miljoen in de spaarkas heeft zitten, waarop Nuvelstijn simpelweg ‘ja’ antwoordde. Dat moet voor de vele Bitvavo-gebruikers goed in de oren klinken. Dat betekent namelijk dat het handelsplatform de klap dus kan opvangen.

Bitvavo heeft geen andere constructies als met DCG

Wat ook geruststellend is, is het feit dat Bitvavo geen andere vergelijkbare constructies heeft met andere partijen zoals DCG. Digital Currency Group (DCG) is het moederbedrijf waaronder Genesis valt. Het is dus voor nu onwaarschijnlijk dat we vergelijkbare nieuwsberichten te lezen krijgen over grote bedragen die vaststaan bij andere partijen.

Eerder liet de cryptobeurs nog weten niet in gevaar te zijn door de situatie bij Genesis. Nuvelstijn zegt daarover: ‘We wisten niet dat het een probleem was’ en dat het bedrijf vooral bezig was met het vinden van een oplossing voor klanten. Uit de woorden van de CEO blijkt nu dat die oplossing er is. Mocht DCG de €280 miljoen niet terug kunnen betalen dan zal Bitvavo het bedrag zelf ophoesten, een luxe die het heeft met een aantal goede winstgevende jaren achter de rug:

“Bitvavo heeft in 2021 in totaal €175 miljoen verdiend. Daarnaast hebben we het in de jaren daarvoor ook altijd goed gedaan” – Aldus de CEO van Bitvavo tegen Quote

Meer lezen over deze Nederlandse crypto exchange? Lees hier de Bitvavo review op Crypto Insiders.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie