Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
09/07/2024 21:58 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/07/2024 18:52

Bom afgeweken: bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox ‘kort’ vertraagd

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bom afgeweken: bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox 'kort' vertraagd

Foto: 24K-Production/Shutterstock

De laatste weken staat het crypto nieuws er vol mee, de terugbetalingen van de failliete crypto exchange Mt. Gox. Niet voor niets zijn crypto investeerders bezorgd, aangezien het om een groot aantal aan bitcoin (BTC) en bitcoin cash (BCH) gaat. Deze worden naar de rechtmatige eigenaren teruggestuurd, met een grote kans dat ze op de markt verkocht worden. 

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Frustratie uit de crypto gemeenschap

We zullen mogelijk echter wat langer moeten wachten voordat de munten in handen komen van crediteuren. Nobuaki Kobayashi, de herstelbeheerder van Mt. Gox, heeft de schuldeisers gevraagd om nog langer te wachten op hun terugbetalingen. 

Alex Thorn, directeur bij vermogensbeheerder Galaxy Digital, reageerde via een X post met frustratie over de voortdurende vertragingen. Hij benadrukte dat het al tien jaar geleden is dat de exchange instortte en vroeg zich af wat “een tijdje” volgens de herstelbeheerder betekent.

Gelukkig zijn op 5 juli 2024 voor een deel van de crediteuren de terugbetalingen gestart. Deze terugbetalingen worden uitgevoerd via aangewezen cryptocurrency exchanges. Terugbetalingen aan de resterende crediteuren zullen plaatsvinden zodra bepaalde voorwaarden zijn vervuld. 

Advertentie

Het verhaal van Mt. Gox

Mt. Gox was een Japanse BTC beurs die ooit de grootste ter wereld was. Het was in zijn tijd verantwoordelijk voor ongeveer 70% van alle bitcoin transacties wereldwijd.

In 2014 ging Mt. Gox failliet na het verlies van ongeveer 850.000 aan BTC, destijds ongeveer $450 miljoen waard. Het bleek dat al jarenlang bitcoins werden weggesnoept uit de opslag van Mt. Gox, door hacks waar de ondermaatse beveiliging niet tegen bestand was. 

Het faillissement leidde tot langdurige juridische procedures en vertragingen in het terugbetalen van crediteuren, die nog steeds wachten op een deel van hun verloren fondsen​. Het lange wachten heeft ook een positieve kant. 

Angst voor verkoopdruk

Veel investeerders maken zich zorgen over de mogelijke verkoopdruk die voortvloeit uit de terugbetalingen van de failliete crypto exchange Mt. Gox. In totaal gaat het om $9,5 miljard aan bitcoin en $73 miljoen aan bitcoin cash die teruggegeven wordt aan voormalige klanten. Dit komt neer op ongeveer 140.000 BTC en een aanzienlijk deel BCH, wat flinke marktbewegingen kan veroorzaken.

Sinds de val van de beurs is de waarde van bitcoin met meer dan 8.500% gestegen in tien jaar. Gezien de hoge winsten verwachten veel experts dat schuldeisers hun digitale munten te koop gaan zetten. Financieel analist Jacob King schat dat de terugbetalingen voor $8,2 miljard aan extra verkoopdruk kan zorgen.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen van Welsenes is sinds juni 2022 een gewaardeerde auteur bij Crypto Insiders. Met een Bachelor in Industriële Techniek en een Master in Industriële Ecologie van de TU Delft, heeft Jeroen zich gespecialiseerd in blockchain technologie. Zijn passie voor crypto begon tijdens zijn studie, wat leidde tot het opzetten van een crypto-adviesbureau met zijn broer. Jeroen is gespecialiseerd in fundamentele analyse en macro-trends, en streeft ernaar om mensen te onderwijzen en te begeleiden in hun crypto-beleggingsreis.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Advertentie