Timo Bult Timo Bult
15/03/2019 17:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/08/2023 11:33

CBOE stopt met bitcoin XBT-futures, mogelijk door lage handelsvolumes

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
CBOE_stopt_met_bitcoin_XBT_futures_mogelijk_door_lage_handelsvolumes

De CBOE Futures Exchange (CFE) stopt met het noteren van bitcoin future-contracten. Dit meldt de Amerikaanse effectenbeurs in een officiële aankondiging aan beleggers. Of de beurs er permanent mee stopt is onduidelijk. CFE zegt nu onderzoek te doen naar hoe de beurs het product in de toekomst aan wil gaan pakken.
In het bericht meldt de beurs dat het ‘t “XBT” bitcoin futures-contract voor maart 2019 niet zal noteren. In de aankondiging meldt CFE:

“CFE zal geen Bitcoin (USD) (“XBT”) futures-contracten noteren voor maart 2019. CFE beoordeelt haar aanpak met betrekking tot de manier waarop zij digitale activiederivaten wil blijven aanbieden. […] XBT-futures-contracten die momenteel al zijn genoteerd blijven beschikbaar.”

Dit houdt in dat het XBTM19 contract voorlopig het laatste contract zal zijn dat CBOE noteert. Dit contract verloopt komende juni. Waarom CBOE heeft besloten te stoppen met de bitcoin future-contracten is onduidelijk. Wel is duidelijk dat de volumes van de contracten al lange tijd tegenvallen. Hieronder vind je een grafiek met daarop de volumes van de bitcoin future-contracten van CBOE (lichtblauw) en zijn rivaal CME Group (donkerblauw):
CBOE_stopt_met_bitcoin_XBT_futures_mogelijk_door_lage_handelsvolumes_grafiekAfbeelding 1: CME vs CBOE
Duidelijk is dat de volumes voor CBOE tegenvallen. De beurs noteert het handelsinstrument al sinds eind 2017, toen bitcoin en andere cryptocurrencyies een enorme hype waren. Die hype is sindsdien grotendeels vervlogen, wat terug te zien is in de volumegegevens.
Het besluit van CBOE had geen effect op de bitcoin-koers. Dit komt waarschijnlijk door het feit dat het aandeel van CBOE in de bitcoin futures-markt klein is, zeker gezien de tegenvallende handelsvolumes. BTC staat op moment van schrijven zelfs licht in de plus en is na een stijging van 0,92% in de afgelopen 24 uur op het moment $3.959,18 waard.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.
Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie