Ivo Melchers Ivo Melchers
21/11/2023 09:31 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/11/2023 09:07

Crypto exchange kraken aangeklaagd voor vermeende illegale praktijken

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto exchange kraken aangeklaagd voor vermeende illegale praktijken

Foto: T. Schneider/Shutterstock

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een nieuwe prooi in haar hardnekkige beleid tegen de crypto-industrie. De Amerikaanse crypto exchange Kraken is dit keer, net als aan het begin van het jaar, het slachtoffer van de discutabele aanpak van de toezichthouder.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto beurs kraken aangeklaagd

Na enige radiostilte wat betreft de vijandige aanpak van de SEC is het nu wederom raak. Gisteren heeft de waakhond in een nieuwe aanklacht beweerd dat Kraken’s moederbedrijven ‘’Kraken’s crypto handelsplatform exploiteerden als een niet-geregistreerde effectenbeurs, broker, dealer en clearing agentschap’’. Eerder dit jaar diende het bureau soortgelijke aanklachten in tegen rivaliserende cryptobeurzen Binance en Coinbase.

Daarbovenop beweert de SEC dat Kraken een ‘’aanzienlijk risico’’ creëerde door 33 miljard dollar aan crypto van klanten te vermengen met haar eigen bedrijfsactiva. ‘’In feite heeft kraken soms operationele uitgaven direct betaald van bankrekeningen waarop contant geld van klanten staat’’, zo schrijft de SEC in haar aanklacht.

In navolging op de beschuldiging van het illegaal opereren als effectenbeurs zonder zich eerst te registreren bij de toezichthouder, heeft de SEC een waslijst aan altcoins als securities, ofwel effecten, gelabeld. Bij de eerdere aanklachten tegen zowel Binance als Coinbase was dit ook al het geval. Het gaat onder andere over cardano (ADA), algorand (ALGO), polygon (MATIC) en solana (SOL). Volgens de aanklacht speelde kraken een directe rol in het promoten van deze cryptomunten bij het investerende publiek.

De SEC vraagt om Kraken permanent te verbieden als ongeregistreerde beurs te opereren. Ook streeft de waakhond een boete na en vraagt het de beurs om onrechtmatig verkregen winsten terug te geven.

In februari van dit jaar was Kraken ook al het doelwit van de SEC, destijds vanwege het onrechtmatig verlenen van staking-diensten. Als onderdeel van de schikking stemde kraken er toen mee in om 30 miljoen dollar te betalen en te stoppen met het aanbieden van staking voor Amerikaanse klanten.

Advertentie

Kraken oprichter waarschuwt Amerikaanse crypto bedrijven

Jesse Powell, de mede-oprichter van kraken, heeft in een bericht op X uitgehaald naar de SEC. Hij noemde de toezichthouder ‘’de top decel van de VS’ – een term die in technologiekringen wordt gebruikt om iemand te beledigen die de vooruitgang vertraagt – en beweerde dat de SEC niet tevreden was met de eerder betaalde 30 miljoen dollar.

In een vervolgbericht zei Powell dat de boodschap van de SEC aan Kraken en andere crypto bedrijven duidelijk was en hij waarschuwde andere firma’s dan ook om ‘’het Amerikaanse oorlogsgebied’’ te verlaten om dure juridische gevechten te vermijden.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Crypto ontbijt: koersen herstellen, beleggers investeren weer & meer
Nederlanders verdienen 135% door met AI op Bitvavo in crypto te handelen
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Advertentie