Ivo Melchers Ivo Melchers
21/11/2023 09:31 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/11/2023 09:07

Crypto exchange kraken aangeklaagd voor vermeende illegale praktijken

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto exchange kraken aangeklaagd voor vermeende illegale praktijken

Foto: T. Schneider/Shutterstock

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een nieuwe prooi in haar hardnekkige beleid tegen de crypto-industrie. De Amerikaanse crypto exchange Kraken is dit keer, net als aan het begin van het jaar, het slachtoffer van de discutabele aanpak van de toezichthouder.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto beurs kraken aangeklaagd

Na enige radiostilte wat betreft de vijandige aanpak van de SEC is het nu wederom raak. Gisteren heeft de waakhond in een nieuwe aanklacht beweerd dat Kraken’s moederbedrijven ‘’Kraken’s crypto handelsplatform exploiteerden als een niet-geregistreerde effectenbeurs, broker, dealer en clearing agentschap’’. Eerder dit jaar diende het bureau soortgelijke aanklachten in tegen rivaliserende cryptobeurzen Binance en Coinbase.

Daarbovenop beweert de SEC dat Kraken een ‘’aanzienlijk risico’’ creëerde door 33 miljard dollar aan crypto van klanten te vermengen met haar eigen bedrijfsactiva. ‘’In feite heeft kraken soms operationele uitgaven direct betaald van bankrekeningen waarop contant geld van klanten staat’’, zo schrijft de SEC in haar aanklacht.

In navolging op de beschuldiging van het illegaal opereren als effectenbeurs zonder zich eerst te registreren bij de toezichthouder, heeft de SEC een waslijst aan altcoins als securities, ofwel effecten, gelabeld. Bij de eerdere aanklachten tegen zowel Binance als Coinbase was dit ook al het geval. Het gaat onder andere over cardano (ADA), algorand (ALGO), polygon (MATIC) en solana (SOL). Volgens de aanklacht speelde kraken een directe rol in het promoten van deze cryptomunten bij het investerende publiek.

De SEC vraagt om Kraken permanent te verbieden als ongeregistreerde beurs te opereren. Ook streeft de waakhond een boete na en vraagt het de beurs om onrechtmatig verkregen winsten terug te geven.

In februari van dit jaar was Kraken ook al het doelwit van de SEC, destijds vanwege het onrechtmatig verlenen van staking-diensten. Als onderdeel van de schikking stemde kraken er toen mee in om 30 miljoen dollar te betalen en te stoppen met het aanbieden van staking voor Amerikaanse klanten.

Advertentie

Kraken oprichter waarschuwt Amerikaanse crypto bedrijven

Jesse Powell, de mede-oprichter van kraken, heeft in een bericht op X uitgehaald naar de SEC. Hij noemde de toezichthouder ‘’de top decel van de VS’ – een term die in technologiekringen wordt gebruikt om iemand te beledigen die de vooruitgang vertraagt – en beweerde dat de SEC niet tevreden was met de eerder betaalde 30 miljoen dollar.

In een vervolgbericht zei Powell dat de boodschap van de SEC aan Kraken en andere crypto bedrijven duidelijk was en hij waarschuwde andere firma’s dan ook om ‘’het Amerikaanse oorlogsgebied’’ te verlaten om dure juridische gevechten te vermijden.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders, nadat hij via Instagram Stories benaderd werd. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Bom afgeweken: bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox 'kort' vertraagd
Bom afgeweken: bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox ‘kort’ vertraagd
'De bitcoin koers zal niet veel lager gaan dan dit,' zeggen analisten
‘De bitcoin koers zal niet veel lager gaan dan dit,’ zeggen analisten
Grote jongens zien kans in bitcoin's crash: $5,8 miljard bijgekocht
Grote jongens zien kans in bitcoin’s crash: $5,8 miljard bijgekocht
Advertentie