Simon Bosch Simon Bosch
01/06/2023 09:48 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/06/2023 09:48

Crypto handelsvolumes op exchanges dalen naar historisch dieptepunt

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto handelsvolumes op exchanges dalen naar historisch dieptepunt

Foto: lavsketch/Shutterstock

Afgelopen maart was de liquiditeit van bitcoin (BTC) gedaald tot het laagste punt sinds juni van 2022, toen de problemen van de bearmarkt nog maar net waren begonnen. Maar in de tussentijd is de situatie niet veel verbeterd. Het volume heeft nu zelfs een niveau bereikt dat we al een aantal jaar niet meer gezien hebben.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto handelsvolume op bijzonder dieptepunt

Dat schrijft The Block op basis van zijn eigen data. Liquiditeit is een maatstaf voor hoe gemakkelijk het is om (vaak grote) bedragen te verhandelen zonder de prijs al te veel te beïnvloeden. Het handelsvolume is hier een belangrijk onderdeel van, en helaas ligt dit momenteel bijzonder laag. The Block heeft het volume van 38 grote handelsplatformen gemeten.

Sinds oktober van 2020 is het handelsvolume op spot-exchanges zelfs niet meer zo laag geweest als nu. In mei verwerkten de door The Block meegenomen crypto exchanges namelijk slechts 424 miljard dollar. In dezelfde maand in 2022 en 2021 lag dit bedrag op respectievelijk 1,4 biljoen dollar en 4,25 biljoen dollar, meer dan twee en negen keer zoveel als nu dus.

2022 stond weliswaar in het teken van een diepe bearmarkt en de hoop is dat deze inmiddels achter de rug is, maar inmiddels ligt de prijs van menig cryptocurrency weer rond het niveau van vóór de bearmarkt. Het is dus opvallend dat het volume zo laag ligt. In oktober van 2020 hadden de meeste coins nog niet het merendeel van hun groei doorgemaakt, en toch ligt het volume nu rond het niveau van toen.

Advertisement

Staat bitcoin een grote koersbeweging te wachten?

The Block citeert ook het institutionele handelsplatform LMAX. Ook de volatiliteit heeft volgens dit bedrijf een bijzonder dieptepunt bereikt. De waarde piekte in maart, toen bitcoin hard steeg terwijl verschillende grote banken plots failliet gingen. Toch was de volatiliteit in januari nóg lager. Dat was vlak na de problemen bij FTX. Hierna is bitcoin flink in waarde gestegen.

De lage volatiliteit is niet erg, het suggereert slechts dat BTC binnenkort grotere koersschommelingen dan nu kan gaan zien. Dat zou zowel een stijging als een daling kunnen zijn.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement