Erik Juffermans Erik Juffermans
15/03/2023 13:50 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/03/2023 13:50

Autoriteiten starten onderzoek naar omgevallen Silicon Valley Bank

icon-finance
Finance nieuws

Foto: Sundry Photography/Shutterstock

Deze week schreven we al dat aandeelhouders van de omgevallen Silicon Valley Bank (SVB) naar de rechter stappen. Volgende de aandeelhouders zou de bank cruciale informatie hebben achtergehouden over de stabiliteit van de bank. Nu zijn ook de Department of Justice (DOJ) en de Security and Exchange Commission (SEC) afzonderlijk onderzoeken naar de bank gestart.

Finternet? Internationale bankorganisatie zet in op crypto-technologie
  • icon-finance
    Finance nieuws

Verdacht gedrag achter de schermen

Volgens een rapport van de Wall Street Journal zullen de instanties de redenen voor de ondergang van de bank onderzoeken. Ook zal er gekeken worden naar de aandelen die door hoge piefen van de bank werden verkocht in de weken voorafgaand aan de val.

Volgens officiële documenten verkochten CEO Greg Becker en CFO Daniel Beck aandelen in de weken voordat de bank de deuren sloot. Op 27 februari verkochten de heren samen voor ongeveer 4 miljoen dollar aan aandelen van hun bedrijf. In de laatste 2 jaar verkochten de twee voor 84 miljoen aan aandelen van SVB.

Of Becker en Beck ook daadwerkelijk een misdrijf hebben begaan moet nog worden uitgezocht. Volgens woordvoerders zijn de onderzoeken van de DOJ en de SEC nog in de eerste fases.

Zoals eerder vermeld, stapte aandeelhouders eerder deze week al naar de rechter. Volgens de aandeelhouders zou de bank, en dan vooral Beck en Beckerm cruciale informatie hebben achtergehouden.

“[Silicon Valley Bank] hield informatie achter over de effecten van een stijgende rente door de Federal Reserve. Ze wisten dat dit de potentie had om onherstelbare schade te veroorzaken voor het bedrijf.”

Amerikaans banksysteem wankelt

Ook de Federal Reserve gaf een statement over de val van SVB. Onder haar toezicht is de bank namelijk de mist ingegaan. In een statement meldt de centrale bank de verantwoordelijkheid te nemen voor het drama.

“We moeten nederigheid tonen, en een grondig en precies onderzoek uitvoeren over hoe we toezicht hebben gehouden op deze bank, en wat we van deze ervaring kunnen leren.”

SVB viel om na een bankrun van geschrokken investeerders na nieuws over zware liquiditeitsproblemen. President Joe Biden kwam snel na het fiasco met een buy out voor de klanten van de bank.

“Dankzij onze acties de laatste dagen om klanten van SVB en Signature Bank te beschermen, kunnen Amerikanen vertrouwen hebben in de veiligheid van ons systeem.”

Het statement van President Biden lijkt te impliceren dat een buyout van banken deel zijn van het Amerikaanse bankensysteem. Hoewel Biden zich dus geen zorgen lijkt te maken hebben anderen wel hun zorgen geuit of het Amerikaanse bankensysteem. Volgens critici vormen traditionele banken namelijk een groot spillover risico voor onder andere de crypto sector zoals we afgelopen week zagen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie