Ivo Melchers Ivo Melchers
17/02/2024 17:51 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/02/2024 17:00

Crypto-leenplatform Celsius betaalt miljarden aan gedupeerde klanten

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto-leenplatform Celsius betaalt miljarden aan gedupeerde klanten

Foto: Tutatamafilm/Shutterstock

Het failliete crypto-leenplatform Celsius Network, dat in juli 2022 ten onder ging, heeft voor 2 miljard dollar aan bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) gedistribueerd onder crediteuren. Hoewel slachtoffers slechts een fractie van hun geld terugkrijgen, is het voor velen een welkome opluchting. Klanten hebben namelijk ruim anderhalf jaar hierop moeten wachten.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

BTC en ETH distributie

Advocatenkantoor Kirkland & Ellis, dat Celsius vertegenwoordigt in hun herstructureringsproces, heeft op 15 februari een update gegeven van de crypto-uitkeringen die in het eerder goedgekeurde plan zijn opgenomen.

In het gerechtelijke document werd geschreven dat het leeuwendeel van de verschuldigde crypto inmiddels is verdeeld onder de schuldeisers.

Eind januari stapte Celsius uit zijn Chapter 11 faillissement, en werd het terugbetalingsproces ingeluid.

Celsius beloofde voor 3 miljard dollar terug te geven aan crediteuren, in de vorm van crypto en fiatvaluta. De advocaten hebben verklaard dat er reeds voor 2 miljard dollar aan digitale activa is gedistribueerd, waarbij 20.255,66 bitcoin en 301.338,77 ethereum is overgemaakt.

Voor klanten uit de Verenigde Staten worden de distributies gefaciliteerd door betalingsprovider PayPal. Internationale crediteuren zien hun fondsen terug op de grote crypto exchange Coinbase.

“Bijna 75% van de BTC/ETH die zal worden gedistribueerd via PayPal/Venmo en via Coinbase is al opgehaald,’’ zo wordt er geschreven in de indiening.

Als onderdeel van het reorganisatieplan is tevens een nieuw Bitcoin miningbedrijf genaamd Ionic Digital gelanceerd. Crediteuren zullen, afhankelijk van de waarde van hun claim, ook aandelen ontvangen in dit nieuwe bedrijf.

Opluchting bij crypto gedupeerden

Zoals gezegd vroeg Celsius in juli 2022 zijn Chapter 11 faillissement aan, waarmee onder toezicht oog van een federale rechtbank een financiële herstructurering werd ingeluid. Een maand eerder werd de optie om geld op te nemen vanuit het platform al stopgezet.

Na een periode van 20 maanden zonder toegang tot hun fondsen, hebben klanten nu eindelijk weer controle over een deel van hun activa gekregen.

Het is een harde maar tevens leerzame les voor degenen die hun fondsen destijds toevertrouwden aan het frauduleuze bedrijf.

Het zwarte hoofdstuk van Celsius kan nog niet helemaal worden afgesloten. De voormalig CEO, Alex Mashinsky, is momenteel op borg van 40 miljoen dollar in afwachting van zijn rechtszaak in september dit jaar. Hij is aangeklaagd wegens het plegen van fraude en er hangt een lange celstraf boven zijn hoofd.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
'Bitcoin koers stijgt in twee maanden naar $95.000,' volgens analist
Bitcoin zal naar $420.000 doorduwen volgens financieel expert
Bitcoin koers steeds stabieler door explosieve groei van ETF's
Bitcoin koers steeds stabieler door explosieve groei van ETF’s
Crypto Ontbijt: Nieuwe cryptowet in VS, ethereum-ETF besluit & een solana-ETF?
Crypto Ontbijt: Nieuwe cryptowet in VS, ethereum-ETF besluit & een solana-ETF?
Cosmos (ATOM) staat op het punt om uit groene zone te breken
Cosmos (ATOM) staat op het punt om uit groene zone te breken
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Nieuwe memecoin strategie op Bitvavo: ‘Veel effectiever dan bitcoin’
Gebruikers van Nederlandse crypto exchange Bitvavo melden datalek
Gebruikers van Nederlandse crypto exchange Bitvavo melden datalek
Advertentie