Ivo Melchers Ivo Melchers
17/02/2024 17:51 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/02/2024 17:00

Crypto-leenplatform Celsius betaalt miljarden aan gedupeerde klanten

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto-leenplatform Celsius betaalt miljarden aan gedupeerde klanten

Foto: Tutatamafilm/Shutterstock

Het failliete crypto-leenplatform Celsius Network, dat in juli 2022 ten onder ging, heeft voor 2 miljard dollar aan bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) gedistribueerd onder crediteuren. Hoewel slachtoffers slechts een fractie van hun geld terugkrijgen, is het voor velen een welkome opluchting. Klanten hebben namelijk ruim anderhalf jaar hierop moeten wachten.

Bitcoin overleeft Mt. Gox schok: analisten verdeeld over marktimpact
Bitcoin overleeft Mt. Gox schok: analisten verdeeld over marktimpact

BTC en ETH distributie

Advocatenkantoor Kirkland & Ellis, dat Celsius vertegenwoordigt in hun herstructureringsproces, heeft op 15 februari een update gegeven van de crypto-uitkeringen die in het eerder goedgekeurde plan zijn opgenomen.

In het gerechtelijke document werd geschreven dat het leeuwendeel van de verschuldigde crypto inmiddels is verdeeld onder de schuldeisers.

Eind januari stapte Celsius uit zijn Chapter 11 faillissement, en werd het terugbetalingsproces ingeluid.

Celsius beloofde voor 3 miljard dollar terug te geven aan crediteuren, in de vorm van crypto en fiatvaluta. De advocaten hebben verklaard dat er reeds voor 2 miljard dollar aan digitale activa is gedistribueerd, waarbij 20.255,66 bitcoin en 301.338,77 ethereum is overgemaakt.

Voor klanten uit de Verenigde Staten worden de distributies gefaciliteerd door betalingsprovider PayPal. Internationale crediteuren zien hun fondsen terug op de grote crypto exchange Coinbase.

“Bijna 75% van de BTC/ETH die zal worden gedistribueerd via PayPal/Venmo en via Coinbase is al opgehaald,’’ zo wordt er geschreven in de indiening.

Als onderdeel van het reorganisatieplan is tevens een nieuw Bitcoin miningbedrijf genaamd Ionic Digital gelanceerd. Crediteuren zullen, afhankelijk van de waarde van hun claim, ook aandelen ontvangen in dit nieuwe bedrijf.

Opluchting bij crypto gedupeerden

Zoals gezegd vroeg Celsius in juli 2022 zijn Chapter 11 faillissement aan, waarmee onder toezicht oog van een federale rechtbank een financiële herstructurering werd ingeluid. Een maand eerder werd de optie om geld op te nemen vanuit het platform al stopgezet.

Na een periode van 20 maanden zonder toegang tot hun fondsen, hebben klanten nu eindelijk weer controle over een deel van hun activa gekregen.

Het is een harde maar tevens leerzame les voor degenen die hun fondsen destijds toevertrouwden aan het frauduleuze bedrijf.

Het zwarte hoofdstuk van Celsius kan nog niet helemaal worden afgesloten. De voormalig CEO, Alex Mashinsky, is momenteel op borg van 40 miljoen dollar in afwachting van zijn rechtszaak in september dit jaar. Hij is aangeklaagd wegens het plegen van fraude en er hangt een lange celstraf boven zijn hoofd.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Crypto CEO treedt af na buitensporige Trump tweet
Cryptobaas treedt noodgedwongen af na buitensporige Trump tweet
Interview: hoe een nieuwe cryptobeurs de grote jongens verslaat
Interview: hoe een nieuwe cryptobeurs de grote jongens verslaat
XRP verslaat Ethereum op Bitvavo na ETF lancering
XRP verslaat Ethereum op Bitvavo na ETF lancering
Advertentie