Simon Bosch Simon Bosch
09/07/2023 18:40 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/07/2023 18:40

Crypto Rewind 27: Stijgende bitcoin stuit op nieuwe angsten

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto Rewind 27: Stijgende bitcoin stuit op nieuwe angsten

Foto: van van/Shutterstock

Elke zondag bespreken we het belangrijkste crypto nieuws van de week. Al een aantal weken staat het nieuws bol van de problemen met verschillende overheden, en dat was afgelopen week niet anders. Het zorgde voor een aantal opvallende koersschommelingen.

Bankkrediet krimpt voor tweede keer in 50 jaar: de impact op bitcoin
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin daalt door Federal Reserve

Zo maakte de Federal Reserve afgelopen donderdag bekend dat het de rentes in de Verenigde Staten opnieuw zou verhogen, alhoewel niet ieder stemlid van de centrale bank het hiermee eens was.

Ondertussen schoot de bitcoin koers naar zijn hoogste punt in iets meer dan een jaar tijd, maar dit was maar van korte duur. De markt vatte het nieuws van de Fed en de goed presterende Amerikaanse economie vermoedelijk slecht op. De koers daalde die dag met bijna 5%, de grootste daling voor BTC van de week.

Advertentie

Angst voor exchanges, Bitvavo en Coinmerce groeien

Na de problemen bij verschillende crypto exchanges vorig jaar en in de loop van dit jaar hoopt de markt dat het nu wel gedaan is met de problemen. Helaas blijkt dit niet het geval. Zo wordt Coinbase ervan beschuldigd dat het prima wist dat bepaalde cryptocurrencies ongeregistreerde effecten zouden zijn. Het bedrijf zou nu zichzelf in de voet hebben geschoten.

Ook staat de Aziatische exchange Huobi mogelijk op omvallen. De bitcoin reserves zijn namelijk met 90% gekelderd, en het aanbod van andere coins zoals ethereum en USDT is ook niet best. Verder wil de Belastingdienst van de Verenigde Staten dat Kraken meer klantgegevens deelt. Dat moet belastingontduiking tegengaan.

Ondertussen zien de Nederlandse exchanges Bitvavo en Coinmerce juist kansen in de problemen bij exchanges. Bitvavo maakte bekend dat het al tientallen miljoenen euro’s in crypto van voormalige klanten van Binance heeft ontvangen. Het bedrijf helpt klanten namelijk bij het overstappen. Voor Coinmerce gaat het al om honderdduizenden klanten.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto hacks, criminaliteit, censuur en Rusland

Verder is het nog steeds oorlog in Oekraïne. Je zou misschien verwachten dat Rusland niet zoveel heeft aan crypto doordat het land onderhevig is aan zware sancties, maar niets is minder waar. Sinds het begin van de oorlog heeft het namelijk al bijna 20 miljoen dollar ontvangen in de vorm van crypto-donaties. Niet alleen Oekraïne wordt dus gesteund.

Rusland is berucht vanwege de vele kwaadwillende hackers die vanuit dit land hun werk doen, maar hacken kent helaas geen grenzen. In Canada zijn deze week twee tieners opgepakt voor het stelen van zo’n 4,2 miljoen dollar aan bitcoin en ethereum. Hiervoor maakten ze gebruik van de hackmethode ‘spear fishing’ en deden ze zich voor als klantenservicemedewerkers van Coinbase. Ondertussen heeft een andere hacker op opmerkelijke wijze zijn excuses aangeboden voor zijn acties.

Verder kwam Ethereum even in de problemen door een hack van activisten. De nadruk ligt op ‘even’, het duurde namelijk maar 12 seconden. Toch is dit voor financiële infrastructuur erg ongunstig, en het legde goed het onderliggende probleem van censuur en een gebrek aan decentralisatie bloot.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie