Simon Bosch Simon Bosch
02/07/2023 13:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/07/2023 13:01

Russische leger ontvangt miljoenen aan bitcoin donaties

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Russische leger ontvangt miljoenen aan bitcoin donaties

Foto: EJ Nickerson / Shutterstock.com

Je zou het als westerling misschien niet zeggen, maar in de oorlog in Oekraïne heeft óók de Russische kant aanhangers. Ondanks dat de meeste van deze partijen zijn onderworpen aan sancties van veel Westerse overheden hebben zij al veel geld ontvangen in de vorm van crypto zoals bitcoin (BTC).

Crypto ontbijt: Bitcoin halving week & Hongkong keurt BTC ETFs goed
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Ook Rusland ontvangt bitcoin donaties

Dat schrijft blockchain-analysebedrijf Elliptic in een blogartikel. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne haalt de Oekraïense overheid geld op met crypto-donaties. Volgens Elliptic heeft het al minimaal 212 miljoen dollar aan crypto ontvangen. Dat is niet zo moeilijk om te meten, want er komt nogal wat marketing kijken bij deze inzamelacties om ze zo succesvol mogelijk te maken. Dat bedrag is volgens het bedrijf ongeveer 20% van het totaal dat het land heeft ontvangen.

Ingewikkelder is meten hoeveel geld Rusland ontvangt van pro-Russische partijen. In ieder geval is het deel dat pro-Russische eenheden krijgen via de blockchain met enige zekerheid te bepalen. Volgens Elliptic gaat het momenteel om een totaalbedrag van 19,8 miljoen dollar.

Opvallend is dat 80% van het ontvangen bedrag naar crypto exchanges werd gestuurd. Daarbij moeten we denken aan Garantex Exchange en aan Bitzlato, maar ook aan dark web-handelsplaatsen als Hydra Dark Market en Shkaf. Bitzlato kwam begin dit jaar nog in het nieuws omdat het veel geld voor criminelen zou hebben witgewassen.

Verder is het grootste deel van dit bedrag in bitcoin gedenomineerd. We moeten benadrukken dat er ook veel geld zal worden ontvangen via Ruslands eigen bankensysteem. Dat heeft Elliptic niet meegenomen in het onderzoek.

Advertentie

Ontvangen Wagner huurlingen ook crypto?

Het bedrag is relatief klein vergeleken met het geld dat Oekraïne heeft ontvangen. Toch is iets meer dan de helft hiervan volgens het onderzoeksbureau terechtgekomen bij entiteiten die op de sanctielijst van de Verenigde Staten staan. Ook officiële organisaties binnen het Russische leger halen crypto op, voor zover duidelijk is gaat het om omgerekend 7,7 miljoen dollar.

Voor de organisaties op de sanctielijst moeten we volgens Elliptic vooral denken aan PMC Wagner, een huurlingengroep die geen onderdeel is van de Russische overheid. Wagner wordt geregeld beschuldigd van het voeren van proxy-oorlogen in onder andere Afrika en het Midden-Oosten. Hierbij voert het taken uit die in feite pro-Russisch zijn, terwijl de Russische overheid kan claimen dat de groep niet in naam van de staat actief is.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie