Simon Bosch Simon Bosch
24/01/2023 06:07 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/01/2023 06:07

Illegale bitcoin exchange Bitzlato waste meer dan 1 miljard euro wit

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Illegale bitcoin exchange Bitzlato waste meer dan 1 miljard euro wit

Foto: My Eyes4u / Shutterstock.com

Vorige week zorgde het bedrijf Bitzlato voor vernieuwde angst in cryptoland. Deze crypto exchange zou de afgelopen jaren veel geld hebben witgewassen voor criminelen, maar het Amerikaanse Ministerie van Justitie is hier achter gekomen. Europol heeft inmiddels een hoop vooruitgang geboekt. Zo is het witgewassen bedrag nog groter dan oorspronkelijk verwacht.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin exchange Bitzlato opgerold

Bitzlato is geregistreerd in Hong Kong, maar van origine lijkt het een Russisch bedrijf te zijn. Zo zou het een kantoor in Rusland hebben en is de site ook in het Russisch beschikbaar.

Europol heeft nogal wat af moeten reizen om invloed uit te kunnen oefenen. De wetshandhaver schrijft in een persbericht dat in totaal vijf individuen zijn gearresteerd: één in Cyprus, drie topmensen in Spanje en één in de Verenigde Staten. Een zesde persoon is ondervraagd in Portugal. De servers die de dienst gebruikte bevonden zich in Frankrijk, en Bitzlato-oprichter Anatoly Legkodymov is in Miami opgepakt.

Verder heeft het samengewerkt met de Amerikaanse FBI, de Nederlandse politie en met de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD). De in beslag genomen activa waren omgerekend 18 miljoen euro in zich. Hieronder vallen wallets voor cryptocurrencies, voertuigen, elektronica en andere financiële activa zoals huizen onder.

Eerst werd gedacht dat het meer dan 700 miljoen dollar (650 miljoen euro) aan crimineel geld zou hebben witgewassen, maar Europol denkt nu dat het gaat om ongeveer 1 miljard euro. Dat is ongeveer 46% van alle aan Bitzlato verbonden digitale activa. Het zou gaan om geld dat afkomstig is van online scams, ransomware, andere vormen van witwassen, en kindermisbruik.

Advertentie

Binance ook betrokken

Bitzlato was ook verbonden met andere exchanges. Zo zijn er meer dan 100 accounts met in totaal 50 miljoen euro bij andere handelsplatformen bevroren. Eén van de betrokkenen zal Binance zijn. Vorige week schreven we dat Binance samenwerkt met de Amerikaanse overheid om Bitzlato op te rollen. Binance lijkt geen directe banden met Bitzlato’s management te hebben.

Wel koos Binance ervoor om Russische klanten niet te weigeren nadat de anti-Poetin-coalitie Rusland sancties op te leggen. Het zou kunnen dat Binance daardoor zo nauw verbonden was met het Russische bedrijf.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie