Sander van Rijn Sander van Rijn
13/11/2023 12:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/11/2023 11:33

Crypto ruzie: FTX klaagt ByBit aan voor $1 miljard

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto ruzie: FTX beurs klaagt ByBit aan voor $1 miljard

Foto: Sergei Elagin/Shutterstock

FTX, de crypto beurs die onder leiding van Sam Bankman-Fried in 2022 failliet ging, daagt concurrent ByBit voor de rechter. Niet alleen ByBit is het doelwit van deze aanklacht. Ook de investeringsafdeling Mirana en verschillende hooggeplaatste leidinggevenden van het platform worden aangeklaagd.

De aanklacht beweert dat ByBit zijn “VIP”-status had misbruikt. ByBit trok een enorm bedrag uit FTX  vlak voor de ineenstorting en de omgevallen beurs wil dat geld nu terug.

🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud
  • Advertentie
  • GoldRepublic

Crypto beurs ByBit onttrekt $1 miljard van FTX

ByBit zou op de vooravond van het FTX-faillissement honderden miljoenen aan crypto en geld van de beurs hebben gehaald. Doordat Bybit van een “VIP”-status genoot, en nauwe banden had met het personeel van FTX, kreeg het voorrang op deze transacties boven reguliere klanten.

De aanklacht meldt dat het afhandelingsteam van FTX alles in zijn werk zette om de opnames van Mirana, onderdeel van ByBit, voorrang te verlenen.

Hierdoor wisten ByBit en zijn leidinggevenden voor het faillissement van FTX een aanzienlijk bedrag van $327 miljoen aan contanten en digitale activa weg te halen bij de beurs. Deze teruggetrokken activa zouden volgens de aanklacht nu bijna $1 miljard waard zijn.

De praktijken van ByBit kwamen aan het licht door een bijgehouden lijst met uitbetalingsverzoeken van VIP-klanten. Deze lijst met de naam “VIP Request – Prioritize (Settlement)” toont aan dat FTX-medewerkers de vele enorme opnames van Mirana prioriteerde.

Advertisement

Meer beschuldigen van FTX aan adres van ByBit

ByBit liet nog een resterend saldo van $20 miljoen aan activa achter bij FTX. Om dit saldo veilig te stellen, stelde ByBit volgens de aanklacht beperkingen op aan de omgevallen cryptobeurs. Volgens FTX zou Bybit deze activa “gijzelen” om het resterende saldo terug te krijgen.

Daarnaast beschuldigt FTX Bybit dat het controle had over BitDAO, nu bekend als Mantle. ByBit zou volgens FTX hierover gelogen hebben door te zeggen dat het een decentralized autonomous organization (DAO) is, die bestuurd wordt door de gemeenschap. Na een mislukte overeenkomst over een token swap, veranderde BitDAO zijn naam en de regels waardoor FTX moeilijk de tokens kon gebruiken.

FTX eist nu dus $1 miljard terug van ByBit middels de aanklacht. ByBit heeft nog geen officiële reactie gegeven op het nieuws.

Naast de energie die FTX steekt in deze rechtszaak, focust het zich ook op de mogelijkheid om een doorstart te maken. Er zouden volgens recente berichten drie serieuze kopers voor FTX zijn.

Deel dit artikel
Sander van Rijn

Met een passie voor schrijven en de achtergrond kennis van de blockchain-technologie en digitale valuta’s, probeert Sander een toekomstige wandelende crypto bibliotheek te worden. De kennis die hij reeds heeft opgedaan deelt hij graag met vrienden en kennissen, maar nu is eindelijk de tijd aangebroken dat hij dit gaat doen voor het grotere publiek.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
betalen_en_handelen_in_gulden_en_bitcoin_gebruik_nocks
Handelen in Gulden en Bitcoin met het Nederlandse Nocks Trade
SATOS_verzint_oplossing_advertentieverbod_google_en_facebook
Spot een fiets, krijg bitcoins voor niets!
Advertisement