Simon Bosch Simon Bosch
25/12/2022 15:26 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/12/2022 15:26

Crypto zal in 2023 in overlevingsmodus blijven zitten door FTX

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto zal in 2023 in overlevingsmodus blijven zitten door FTX

Foto: Artit Wongpradu/Shutterstock

Het faillissement van FTX was een schok. Bijna niemand zag het aankomen, het was immers één van de grootste en meest gerespecteerde crypto exchanges ter wereld. Maar de schok die het veroorzaakte is misschien nog niet voorbij, CryptoCompare denkt dat de ‘besmettingen’ van crypto-bedrijven door FTX nog verder zullen reiken.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Besmettingen door FTX gaan door

De cryptobeurs stond lange tijd steevast in de top drie van grootste gecentraliseerde exchanges ter wereld, en het faillissement trok nogal wat bedrijven met zich mee. BlockFi, ‘s werelds grootste crypto-miner Core Scientific en de institutionele leningverstrekker Genesis zijn slechts een paar voorbeelden. Er gaan zelfs geruchten over een gebrekkige financiële situatie bij Binance, alhoewel het bedrijf dit zelf ontkent.

Advocatenkantoren blijken als één van de weinigen juist te profiteren van alle problemen. De legendarische investeerder Michael Burry (van de film The Big Short) denkt dat goud een belangrijk toevluchtsoord gaat zijn door FTX.

Helaas kan het lang duren voordat de lucht volledig geklaard is door dit soort zaken. CryptoCompare schrijft in een vooruitblik 2023 dat crypto-bedrijven en -protocollen in de overlevingsmodus zullen zitten, en dus zoveel mogelijk cash zullen willen opsparen. Ze zullen toepassingen willen maken waar een (nieuwe) markt voor is, in plaats van dat ze projecten van anderen voor het gemak kopiëren.

Ook denken de analisten dat FTX voor meer duidelijkheid rondom regulatie gaat zorgen. Overheden zijn erg geschrokken van het faillissement, er waren namelijk miljoenen mensen die hier last van hadden. Toch houdt CryptoCompare nog een slag onder de arm omdat beleidsmakers hier eerder ook al niet proactief zijn geweest. Misschien blijft de onduidelijkheid dus ook in 2023 bestaan.

Advertentie

Prijzen kunnen later in 2023 iets stijgen

Wel verwachten de onderzoekers dat de macro-economische omstandigheden in de loop van volgend jaar zouden kunnen verbeteren. Dit kan een tijdelijk positief effect hebben op crypto prijzen, alhoewel deze vermoedelijk ‘range-bound’ zouden blijven.

2022 vormde het begin van een bearmarkt. CryptoCompare stipt aan dat het je de kans geeft om een stap terug te nemen en om de ontwikkelingen te beoordelen. In januari zal het bedrijf een nieuw onderzoek publiceren dat dieper ingaat op wat het verwacht van volgend jaar.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie