Simon Bosch Simon Bosch
22/12/2022 18:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/12/2022 18:01

Opluchting voor Bitvavo? Genesis ontvangt plan voor teruggave schulden

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Opluchting voor Bitvavo? Genesis ontvangt plan voor teruggave schulden

Foto: mundissima / Shutterstock.com

In de nasleep van de problemen bij FTX kreeg crypto-kredietverstrekker Genesis financiële problemen. Maar helaas is dit geen onbelangrijk bedrijf. Sterker nog, het heeft uitsluitend institutionele klanten. Hierdoor waren er veel andere bedrijven die hun tokens niet terug konden krijgen. Daar wil Genesis snel verandering in brengen.

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Problemen bij crypto-bedrijven als Bitvavo

Genesis pauzeerde halverwege november alle opnames omdat het niet genoeg kapitaal meer had om überhaupt nog leningen te verstrekken. In ieder geval zou het niet op het punt staan om faillissement aan te vragen, in plaats daarvan wilde het ‘gewoon’ extra leningen van crediteuren om de zware periode door te komen. Toch is dat niet per se gemakkelijk in deze tijd, de markt zou veel conservatiever zijn geworden door de dalende prijzen.

Er bleken veel verschillende crypto-bedrijven blootstelling te hebben aan Genesis, waaronder veel exchanges. Zo krijgt Gemini nog 900 miljoen dollar van Genesis, omdat Gemini tokens bij laatstgenoemde onderbrengt voor staking. Bij het Nederlandse Bitvavo is hetzelfde aan de hand, aan wie Genesis 280 miljoen verschuldigd is om dezelfde reden.

Toch zal dit volgens Bitvavo-CEO Mark Nuvelstijn geen grotere problemen veroorzaken. Bitvavo zou financieel erg stabiel zijn en verder geen vergelijkbare constructies met andere bedrijven hebben.

Advertentie

Genesis werkt aan oplossing

Gemini schrijft in een update over zijn Earn-functionaliteit dat het comité van crediteuren afgelopen dinsdag nieuwe stappen heeft gezet om de activa terug te krijgen. Deze week wordt nog een antwoord verwacht. Wat de stappen precies inhouden weten we helaas niet.

Faillissementen kunnen lang duren. Dat blijkt wel uit het proces om investeerders en klanten van de crypto exchange Mt. Gox te vergoeden. Dit bedrijf ging al in 2014 failliet, maar volgens de planning kun je als klant en investeerder pas aanstaande januari je geld terugeisen.

Bij FTX duurt het mogelijk ook jaren, en bovendien kun je naar verwachting maximaal 40% terugkrijgen. Wellicht zijn de problemen bij Genesis dus niet zo extreem.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie