Simon Bosch Simon Bosch
02/12/2023 11:09 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/12/2023 09:52

Cryptobedrijf Circle beschuldigd van banden met terroristen

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Analist toont miljardenverschuiving bij crypto stablecoins

Foto: Janet Julie Vanatko/Shutterstock

Sinds de oorlog tussen Israël en Palestina liggen verschillende crypto-bedrijven onder vuur van overheden, die met argusogen aankijken hoe terroristen handig gebruikmaken van cryptocurrencies en blockchain. Op stablecoin-uitgevers zoals Circle en Tether lijkt extra veel nadruk te liggen, maar Circle is het niet eens met de aantijgingen. USDC en Circle zouden geen banden hebben met terroristen, en ook niet met de controversiële crypto-magnaat Justin Sun.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Circle werkt niet mee aan terrorisme

Verschillende bedrijven namen maatregelen, waaronder USDT-uitgever Tether en cryptobeurs Binance. Maar rondom Circle bleef het vrij stil, ondanks dat terreurorganisaties Circle’s USD Coin (USDC) zouden kunnen gebruiken om zichzelf te financieren.

Begin november uitte de Amerikaanse ethiekwaakhond Campaign for Accountability haar zorgen aan de Amerikaanse Senate Banking Committee. Handelsplatformen en blockchain zouden gebruikt worden om terrorisme te financieren. In dit verhaal werden Tether, Circle en de blockchain Tron (TRX) beschouwd als de grootste boosdoeners.

Circle doorbreekt zijn stilte met een persbericht, waarin het claimt helemaal geen terrorismefinanciering toe te laten – niet direct, en ook niet indirect. Om illegale activiteiten te voorkomen werkt het zelfs nauw samen met wetshandhavers in de Verenigde Staten, Israël en andere staten. In samenwerking met deze instanties heeft het vorige maand nog geholpen om geld betrokken bij zogeheten ‘pig butchering-scams’ in beslag te nemen.

Ook wordt Tron-bedenker Justin Sun verschillende keren genoemd in het bericht. De Tron-blockchain zou onder terroristen hard in populariteit zijn toegenomen. Volgens critici stelt Circle terroristen in staat om via Tron USDC te gebruiken voor transacties, maar Circle ontkent dit. Het Amerikaanse bedrijf zou helemaal geen diensten verlenen aan deze topman, en ook niet aan bedrijven die onder het bewind van Sun staan, zoals Huobi en Poloniex.

Advertentie

Overheid VS niet blij met crypto

De Amerikaanse overheid is al een aantal jaar enorm streng voor crypto-bedrijven. Er zijn er maar weinig die de harde hand van onder andere de Securities and Exchange Commission (SEC) hebben weten te omzeilen.

Toen duidelijk werd dat terreurbewegingen gebruikmaken van crypto, was dit genoeg reden voor de politiek in het land om draconische wetsvoorstellen weer uit de kast te trekken. De brief is gericht aan dezelfde senatoren die in het verleden erg anti-crypto waren. Vlak nadat werd geopperd dat deze maatregelen ingesteld moeten worden ging het nieuws dat de rol van crypto in het financieren van Hamas zwaar werd overdreven.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie