Ivo Melchers Ivo Melchers
10/05/2023 12:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/05/2023 12:02

Ex-Coinbase medewerker moet 2 jaar de bak in voor insider trading

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Rechterhand van FTX's 'cryptokoning' moet ook jaren de cel in

Foto: txking/Shutterstock

In juli vorig jaar verscheen in het crypto nieuws dat een destijdse medewerker van Coinbase, de Amerikaanse beursgenoteerde crypto exchange, was opgepakt vanwege een verdenking van insider trading. Het ging hier over Isan Wahi die in samenspel met zijn broer Nikhil en vriend Sameer Ramani flink hadden verdiend door crypto te kopen voordat de tokens op de beurs werden genoteerd. Enkele maanden geleden had de voormalig productmanager van Coinbase zijn schuld bekent tegenover een Amerikaanse rechter en inmiddels is hij veroordeelt voor een gevangenisstraf tot 24 maanden.

Crypto verovert voetbal: Kraken sluit megadeal met Tottenham
Crypto verovert voetbal: Kraken sluit megadeal met Tottenham

Eerste rechtszaak omtrent insider crypto trading

Deze rechtszaak omtrent het drietal was een primeur: het was namelijk de allereerste rechtszaak ooit omtrent insider trading met crypto in de Verenigde Staten. Wahi zou informatie hebben doorgespeeld aan zijn broer en vriend over de notering van nieuwe cryptomunten op Coinbase. Zijn broer en vriend wisten met de doorgespeelde informatie ruim 1,5 miljoen dollar aan onrechtmatige winsten te behalen.

De broer van de voormalige Coinbase topman bekende in september 2022 al schuld op de aanklachten en kreeg op 10 januari te horen dat hij voor 10 maanden de gevangenis in moet vanwege het misbruiken van de informatie. Momenteel is Ramani nog op vrije voeten.

Een rapport van Reuters heeft nu naar buiten gebracht dat de rechter Loretta Preska tijdens een hoorzitting van 9 mei in de United States District Court voor het zuidelijke district van New York Wahi tot 2 jaar gevangenisstraf heeft veroordeeld.

De oud-werknemer van Coinbase zei tijdens de hoorzitting dat hij ‘’heel veel spijt’’ had van zijn daden en gaf toe dat hij ‘’een grote fout had gemaakt’’.

Advertentie

Insider trading bij OpenSea

Het populaire NFT-handelsplatform OpenSea heeft net als Coinbase ook te maken gehad met insider trading. In oktober vorig jaar werd er namelijk keihard bewijs gevonden voor insider trading door Nathanial Chastain, een voormalig productleider bij het platform. Eerder deze week kon je lezen dat hij door een federale rechtbank in New York veroordeeld zou zijn voor witwassen en bankfraude.

Door gebruik te maken van een bug op het platform kon hij gemakkelijk winst maken met het verhandelen van non-fungible tokens (NFT’s).

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Bitcoin volgt patroon uit 2016 perfect, suggereert nieuwe stijging
Coinbase waarschuwt: Onrustig crypto-kwartaal op komst
Miljarden aan bitcoin terug op de markt, koers daalt naar $59.000
Bitcoin overleeft Mt. Gox schok: analisten verdeeld over marktimpact
dit-is-waar-render-swap-crypto-exchanges
Render (RNDR) voert drastische veranderingen door: wat moet je weten
Advertentie