Ivo Melchers Ivo Melchers
10/05/2023 12:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/05/2023 12:02

Ex-Coinbase medewerker moet 2 jaar de bak in voor insider trading

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto influencer BitBoy moet mogelijk een jaar de cel in

Foto: txking/Shutterstock

In juli vorig jaar verscheen in het crypto nieuws dat een destijdse medewerker van Coinbase, de Amerikaanse beursgenoteerde crypto exchange, was opgepakt vanwege een verdenking van insider trading. Het ging hier over Isan Wahi die in samenspel met zijn broer Nikhil en vriend Sameer Ramani flink hadden verdiend door crypto te kopen voordat de tokens op de beurs werden genoteerd. Enkele maanden geleden had de voormalig productmanager van Coinbase zijn schuld bekent tegenover een Amerikaanse rechter en inmiddels is hij veroordeelt voor een gevangenisstraf tot 24 maanden.

Cryptohandelaren wedden $1 miljoen op straf voor Binance oprichter ‘CZ’
Cryptohandelaren wedden $1 miljoen op straf voor Binance oprichter 'CZ'

Eerste rechtszaak omtrent insider crypto trading

Deze rechtszaak omtrent het drietal was een primeur: het was namelijk de allereerste rechtszaak ooit omtrent insider trading met crypto in de Verenigde Staten. Wahi zou informatie hebben doorgespeeld aan zijn broer en vriend over de notering van nieuwe cryptomunten op Coinbase. Zijn broer en vriend wisten met de doorgespeelde informatie ruim 1,5 miljoen dollar aan onrechtmatige winsten te behalen.

De broer van de voormalige Coinbase topman bekende in september 2022 al schuld op de aanklachten en kreeg op 10 januari te horen dat hij voor 10 maanden de gevangenis in moet vanwege het misbruiken van de informatie. Momenteel is Ramani nog op vrije voeten.

Een rapport van Reuters heeft nu naar buiten gebracht dat de rechter Loretta Preska tijdens een hoorzitting van 9 mei in de United States District Court voor het zuidelijke district van New York Wahi tot 2 jaar gevangenisstraf heeft veroordeeld.

De oud-werknemer van Coinbase zei tijdens de hoorzitting dat hij ‘’heel veel spijt’’ had van zijn daden en gaf toe dat hij ‘’een grote fout had gemaakt’’.

Advertentie

Insider trading bij OpenSea

Het populaire NFT-handelsplatform OpenSea heeft net als Coinbase ook te maken gehad met insider trading. In oktober vorig jaar werd er namelijk keihard bewijs gevonden voor insider trading door Nathanial Chastain, een voormalig productleider bij het platform. Eerder deze week kon je lezen dat hij door een federale rechtbank in New York veroordeeld zou zijn voor witwassen en bankfraude.

Door gebruik te maken van een bug op het platform kon hij gemakkelijk winst maken met het verhandelen van non-fungible tokens (NFT’s).

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Crypto ontbijt: koersen herstellen, beleggers investeren weer & meer
Nederlanders verdienen 135% door met AI op Bitvavo in crypto te handelen
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Advertentie