Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
20/03/2024 21:56 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/03/2024 20:37

Failliet cryptoplatform Genesis krijgt miljoenenboete na overtreding

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Failliet cryptoplatform Genesis krijgt miljoenenboete na overtreding

Foto: 24K-Production/Shutterstock

Genesis Global Capital gaat een flinke boete betalen. De nu failliete crypto leenplatform heeft ingestemd met een definitief vonnis waarin het 21 miljoen dollar aan boetes moet betalen aan de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De boete volgt na het schenden van de effectenwetten in de Verenigde Staten door het gebruik van de niet meer bestaande Gemini Earn programma.

Binance crisis: Crypto-topman vlucht naar Kenia, uitlevering dreigt
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Crypto schikking

De rechtszaak werd in januari van 2023 ingediend en ontving recent nog een motie van Genesis en de crypto exchange Gemini om de rechtszaak met de SEC stop te zetten. Maar tevergeefs, de rechter wees de moties af. Sinds het aandringen van de aanklachten door de Amerikaanse autoriteit hebben Genesis en twee dochterondernemingen hun faillissement ingediend.

Eerder dit jaar liet Genesis al weten akkoord te gaan met de boete van 21 miljoen dollar. Afgelopen dinsdag heeft de SEC officieel aangekondigd dat de deal nu rond is. De Amerikaanse autoriteit geeft aan dat ze de boetebetaling pas later zullen ontvangen. Eerst zullen de schuldeisers vergoed worden, daarna zal de afrekening van de boete uitgevoerd worden.

In totaal heeft het bedrijf voor 900 miljoen dollar aan fondsen verloren van hun klanten. Tegelijkertijd moet Genesis nu een boete van 21 miljoen betalen aan de SEC. Een domper voor schuldeisers, die door de hoge boete mogelijk minder geld kunnen terug verwachten.

Advertentie

Gary Gensler wantrouwig over crypto leenplatformen

De voorzitter van de SEC, Gary Gensler, wil een duidelijk signaal afgeven aan beleggers en de crypto community. Hij ziet veel risico in crypto leenplatformen, niet onverwacht aangezien Genesis niet het eerste crypto leenplatform is dat een faillissement heeft aangevraagd. Ook crypto leenplatformen Celsius en BlockFi hebben een faillissement aangevraagd in 2022. Gensler zei het volgende in een statement van de SEC:

“De schikking van vandaag bouwt voort op eerdere acties om de markt en het beleggers publiek duidelijk te maken dat platforms voor crypto-leningen en andere tussenpersonen moeten voldoen aan onze beproefde effecten wetten.”

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 10.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie