Erik Juffermans Erik Juffermans
12/10/2023 14:57 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/10/2023 11:47

FTX werd gehackt dezelfde nacht dat de crypto beurs ten onder ging

Bitcoin-BTC Ethereum-ETH
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
El relanzamiento del exchange FTX atrae a varios compradores serios

Foto: Sergei Elagin/Shutterstock

Afgelopen week ging het proces tegen Sam Bankman-Fried van start, de man achter FTX, de crypto exchange die november vorig jaar ten onder ging. Het is daarom een goed moment om even terug te blikken op die tumultueuze herfstdagen van vorig jaar. Wellicht herinner je nog dat FTX op 11 november implodeerde, maar wat minder bekend is, is dat enkele uren daarna de beurs werd gehackt en een astronomisch bedrag verloor.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

De gitzwarte nacht van crypto beurs FTX

Uren nadat FTX op 11 november 2022 een faillissement aanvroeg, werd de exchange ’s nachts het doelwit van een reusachtige aanval. In de nacht van 11 november verdwenen grote sommen crypto op mysterieuze wijze uit de wallets van FTX. Een rapport van Wired openbaart nieuwe details over de omstandigheden omtrent deze hack.

De medewerkers van FTX waren machteloos en kwamen met een noodplan. Een hardware wallet van een adviseur van FTX werd gebruikt om zo snel mogelijk FTX assets veilig te stellen om verdere diefstal te voorkomen. Deze hardware wallet bevatte later die avond $400 tot $500 miljoen aan assets van FTX. 

Vervolgens gingen de medewerkers over op het verzenden van crypto naar Bitgo, een gerenommeerde crypto bewaringsdienst. De medewerkers waren de hele nacht bezig om zo veel mogelijk crypto naar BitGo te sturen. Aan het eind van de nacht had BitGo ongeveer een miljard dollar aan FTX assets in handen. Dit proces ging allesbehalve vlekkeloos.

De gestolen crypto van FTX

Volgens het rapport van Wired was de toestand bij FTX die nacht zeer chaotisch. Het was onder andere onduidelijk waar de private keys waren die nodig waren om toegang tot de FTX wallets te krijgen. FTX maakte gebruik van zogenaamde multisig wallets en dat betekent dat meerdere keys nodig waren voor een transactie. Hierbij ging echter ook het een en ander mis.

“Voor elke wallet bewaarde de FTX medewerkers alle private keys die nodig waren om een transactie te autoriseren op dezelfde plek. Elk individu dat toegang had tot één key had dus toegang tot alle keys die nodig waren om de inhoud van de wallet te versturen.”

Dit zei de huidige CEO van FTX John J. Ray in april. In alle chaos is er die nacht $500 miljoen aan assets gestolen. Sinds de nacht van de diefstal gebeurde er lang niks met de gestolen assets, althans tot vorige week.

Toen werd er ethereum (ETH) uit de wallet geswapt voor bitcoin (BTC) met behulp van ThorSwap. Er is echter nog veel onduidelijk omtrent de gestolen crypto, maar wellicht dat we tijdens het huidige proces meer antwoorden zullen krijgen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
goud bereikt records, goldrepublic nederlanders goedkoop goud
Goud verbreekt records, Nederlanders krijgen goud voordeliger dan anderen
'Bitcoin koers stijgt in twee maanden naar $95.000,' volgens analist
Bitcoin zal naar $420.000 doorduwen volgens financieel expert
Bitcoin koers steeds stabieler door explosieve groei van ETF's
Bitcoin koers steeds stabieler door explosieve groei van ETF’s
Crypto Ontbijt: Nieuwe cryptowet in VS, ethereum-ETF besluit & een solana-ETF?
Crypto Ontbijt: Nieuwe cryptowet in VS, ethereum-ETF besluit & een solana-ETF?
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Nieuwe memecoin strategie op Bitvavo: ‘Veel effectiever dan bitcoin’
Gebruikers van Nederlandse crypto exchange Bitvavo melden datalek
Gebruikers van Nederlandse crypto exchange Bitvavo melden datalek
Advertentie