Simon Bosch Simon Bosch
06/01/2023 20:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/01/2023 20:33

Genesis-moederbedrijf DCG stopt met crypto beheerdienst

Nieuws

Foto: mundissima / Shutterstock.com

De problemen bij FTX zijn helaas te voelen in de hele crypto-industrie, zelfs voor Digital Currency Group (DCG). Dit gigantische bedrijf heeft aangekondigd te stoppen met vermogensbeheer.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

DCG stopt met vermogensbeheer door FTX

Dat DCG is het moederbedrijf van veel belangrijke crypto-bedrijven, waaronder Genesis, Grayscale en ook CoinDesk zelf. Genesis kwam door FTX in de problemen, omdat het veel blootstelling had aan FTX. Als instituut kon je je tokens aan Genesis uitlenen voor staking, waarna je een bescheiden rendement bovenop de waarde van je crypto kreeg.

Maar toen kredietverstrekkers zich terugtrokken dreigden de financiële problemen groter te worden. Veel bedrijven konden hun tokens hierdoor niet meer terugvragen, waaronder de crypto-exchanges Gemini en het Nederlandse Bitvavo.

Nu kiest DCG ervoor om HQ Digital op te doeken, schrijven CoinDesk en The Information. “Door de stand van zaken in de economie in het algemeen en door de langdurige crypto-winter hebben we besloten om te stoppen met HQ. We zijn trots op het werk dat het team heeft gedaan en we kijken ernaar uit om het project in de toekomst opnieuw op te pakken,” verklaart DCG in een statement. Volgens The Information had HQ 3,5 miljard dollar onder beheer.

Advertentie

Geen directe impact op Grayscale en Genesis

Het mag benadrukt worden dat HQ een dochterbedrijf lijkt te zijn is en dus los zal staan van Grayscale en Genesis. De activa die deze twee bedrijven beheren zullen dus niet beïnvloed zijn. Toch bestaat er een hoop onduidelijkheid over de situatie. Zo wil Genesis meer tijd om zijn schulden terug te betalen.

Ondertussen probeert Grayscale investeerders in het GBTC-fonds gerust te stellen door te constateren de aandelen terug te willen kopen als het fonds zou worden opgeheven. GBTC is beursgenoteerd en heeft een hoge correlatie met bitcoin (BTC), maar doordat investeerders hun aandelen verkopen geldt op dit moment als het ware een ‘korting’ ten opzichte van ‘echte’ bitcoins. Dit zou kunnen leiden tot een verlies in vertrouwen in GBTC.

Grayscale heeft naast GBTC nog verschillende andere fondsen die bij elkaar op het moment van schrijven ongeveer 15 miljard dollar waard zijn. Wat Genesis onder beheer heeft is niet duidelijk.

Eerder vandaag was in het crypto nieuws te lezen dat Genesis zelfs mogelijk zijn faillissement wil aanvragen. Bitvavo, dat nog $280 miljoen van deze partij krijgt, reageerde direct op dit nieuws. De reactie lees je hier.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie