Thom Derks Thom Derks
22/12/2022 15:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/12/2022 15:04

Gigantisch drugskartel gebruikte Binance om miljoenen wit te wassen

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Marktmanipulatie in crypto: miljarden aan wash trading ontmaskerd

Foto: Billion Photos/Shutterstock

Als we de Amerikaanse Drug Enforcement Action (DEA) mogen geloven, dan gebruikte een wereldwijd drugskartel Binance om voor miljoenen dollars aan zwart geld wit te wassen. Het gaat om een bedrag van tussen de 15 en 40 miljoen dollar dat door de crypto exchange van Chanpeng Zhao stroomde.

Cryptobeurs Coinbase gaat in hoger beroep in cruciale rechtszaak
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Binance hielp de autoriteiten

Overigens lijkt het erop dat Binance zelf niet op negatieve wijze betrokken is bij het hele gebeuren. In tegendeel zelfs, Binance zou de autoriteiten geholpen hebben met het opsporen van de criminelen. Het ging onder andere om Carlos Fong Echavarria, die voor 4,7 miljoen dollar witwaste via de blockchain.

Door de on-chain activiteit van Echavarria te volgen, kwamen de autoriteiten ook een ander account op het spoor dat geld van de crimineel ontving. Het andere account zou voor bijna 42 miljoen dollar aan crypto gekocht hebben, waarvan tenminste 16 miljoen dollar met drugsgeld.

“Dit is een voorbeeld waarin de transparantie van blockchain technologie juist tegen de criminelen werkt”, aldus Matthew Price van Binance. “De slechteriken laten een permanent spoor van hun handelingen achter”, zo vertelde hij verder over de voordelen van blockchain technologie in het kader van opsporingen.

Advertentie

Niet alleen maar feest bij Binance

Het is niet zo dat Binance alleen maar op positieve wijze in het nieuws komt. In het bovenstaande geval hielpen ze de autoriteiten, maar er gaan geruchten dat het Amerikaanse ministerie van Justitie plannen heeft om Binance aan te klagen.

In enkele uitspraken noemen insiders van het Amerikaanse ministerie van justitie de boeken van Binance een “black box.” Niet eens de voormalig Chief Financial Officer (CFO) van Binance had de volledige toegang tot alle rekeningen in zijn driejarige periode bij het beursplatform.

Binance zelf ontkent de aantijgingen uiteraard en geeft aan dat alles prima op orde is bij het beursplatform. Dat moeten we voorlopig nog even afwachten, maar voor de industrie zou het een goed zaak zijn als de boel bij Binance inderdaad in orde is.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie