Robin Hazekamp Robin Hazekamp
19/11/2023 00:52 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/11/2023 10:59

Grote crypto exchange verliest €8,2 miljoen door ‘gerichte aanval’

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Grote crypto exchange verliest €8,2 miljoen door 'gerichte aanval'

Foto: photo_gonzo/Shutterstock

De gedecentraliseerde crypto exchange dYdX zag op 17 november €8,2 miljoen van klanten door liquidaties in rook opgaan. Normaal gesproken is dat een vervelende gebeurtenis, maar hoort het bij de normale gang van zaken in de crypto industrie. Echter, het leek ditmaal te gaan om potentiële marktmanipulatie van de YFI token dat de verliezen veroorzaakte. De exchange voelde zich dan ook genoodzaakt om bij te springen met de verzekering.

🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud
  • Advertentie
  • GoldRepublic

Crypto exchange moet €8,2 miljoen uit verzekeringsfonds trekken wegens mogelijke rug pull

Afgelopen vrijdag daalde de bekende yearn.finance (YFI) token 43% in waarde, na in een week 170% te zijn gestegen. Door de plotselinge daling ging in totaal $38 miljoen verloren door zogeheten ‘liquidaties.’ Het inzakken van de prijs kwam zeer onverwacht en er wordt gespeculeerd over een mogelijke ‘rug pull.’ 

Bij een rug pull gaan de makers van een munt er met een hele hoop geld vandoor. Dit gaat ten koste van de investeerders, die in dit geval net een mooie week achter de rug hadden. Vele investeerders in de token anticipeerden dat de koers verder zou stijgen en gingen een long position aan. Toen de koers opeens hard daalde, werden hun handelsposities door de exchanges gesloten om erger te voorkomen: een liquidatie.

Omdat het hier om een geval van marktmanipulatie gaat, besloot dYdX zijn gebruikers te compenseren. De liquidaties waren het gevolg van een externe kwaadaardige partij, waarbij de investeerders zelf nergens controle over hadden. $9 miljoen, ongeveer €8,2 miljoen, werd door dYdX uit hun crypto-verzekeringsfonds getrokken om de gebruikers te compenseren. Ondanks dat bevat het fonds nog steeds $13,5 miljoen.

Advertisement

CEO van exchange vermoedt mogelijke ‘gerichte aanval’ op hun bedrijf

Volgens dYdX oprichter Antonio gaat het hier om een ‘gerichte aanval’ op de exchange. Op X, voorheen Twitter, schrijft de CEO:

“Dit was overduidelijk een gerichte aanval op dYdX, waaronder marktmanipulatie van de gehele YFI markt. We zijn momenteel aan het onderzoeken samen met verschillende partners en zullen transparant zijn met wat we ontdekken.”

Het dYdX team gaat onderzoeken of er mogelijke aanpassingen moeten worden gemaakt aan hun systemen. De token van dYdX is in de afgelopen dag met 6,2 procent gedaald.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
betalen_en_handelen_in_gulden_en_bitcoin_gebruik_nocks
Handelen in Gulden en Bitcoin met het Nederlandse Nocks Trade
SATOS_verzint_oplossing_advertentieverbod_google_en_facebook
Spot een fiets, krijg bitcoins voor niets!
Advertisement