Ivo Melchers Ivo Melchers
15/04/2024 11:17 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/04/2024 08:56

Handelen zonder grenzen: Nederlanders enthousiast over cryptobeurs

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Handelen zonder grenzen: Nederlanders enthousiast over cryptobeurs

Foto: katjen/Shutterstock

Decentralisatie is de kern en het fundamentele principe achter crypto. Desalniettemin verloopt de handel in digitale activa nog altijd veelal via gecentraliseerde beurzen. Zij bieden vaak namelijk een hoger gebruiksgemak en meer complexe handelsproducten. Het toonaangevende decentrale handelsplatform dYdX doet er alles aan de trend eigenhandig te doorbreken, en trekt de aandacht van veel crypto-handelaren wereldwijd.

DYdX: decentraal crypto traden

Gecentraliseerde crypto exchanges, ook wel CEX’s genoemd, hebben hun wortels in de vroege jaren na de creatie van Bitcoin (BTC) in 2009, terwijl decentrale exchanges (DEX’s) enige jaren later begonnen te ontstaan als een reactie op de behoefte aan meer gedecentraliseerde handelsopties.

Decentrale exchanges worden de laatste jaren steeds populairder maar leggen het nog altijd flink af ten opzichte van gecentraliseerde beurzen.

De in 2019 gelanceerde DEX dYdX heeft de afgelopen jaren echter hard aan de weg getimmerd  om het beste van beide werelden te combineren. Het heeft niet voor niets een fors deel van het marktaandeel van gecentraliseerde partijen zoals Binance en Coinbase opgeslokt.

Net zoals iedere andere DEX vereist dYdX geen persoonlijke informatie of KYC (know your customer) procedures, wat gebruikers meer privacy biedt. Dit staat in schril contrast met CEX’s waar gebruikers persoonlijke gegevens moeten verstrekken om te voldoen aan regelgeving. Iedereen kan dYdX in gebruik nemen, mits je een eigen crypto wallet hebt.

Bovendien behouden gebruikers van dYdX de controle over hun eigen private keys. Dit in tegenstelling tot CEX’s, waar de exchange in theorie ‘jouw’ cryptomunten beheert. Op een DEX zoals dYdX bezit je te allen tijde je eigen cryptomunten en ben jij de enige die hier verantwoordelijkheid over draagt. Je kunt dus met een gerust hart handelen in crypto, zonder je zorgen te hoeven maken over het onderliggende platform.

Iedere transactie op dYdX vindt plaats zonder de tussenkomst van derden. Bovendien is alles verifieerbaar op de blockchain, wat een transparante en veilige omgeving garandeert.

Mét de voordelen van gecentraliseerde crypto exchanges

Het unieke aan dYdX is dat het platform zich op verschillende facetten manifesteert als een gecentraliseerde beurs. Traders kunnen er namelijk, net zoals bij de meeste CEX’s, terecht om te speculeren op prijsbewegingen zonder de onderliggende activa daadwerkelijk te bezitten. Complexe handelsproducten zoals derivaten, futures en margin trading behoren namelijk tot de mogelijkheden van de beurs. Hiermee kunnen gebruikers zelfs handelen met hefboomwerking (leverage), zonder de eerdere decentralisatie-voordelen los te hoeven laten.

DYdX biedt tevens een erg toegankelijk platform. Met een interface die even gebruiksvriendelijk is als die van je favoriete gecentraliseerde beurs, richt het zich zowel op beginnende als op ervaren handelaren. Met lage kosten, robuuste beveiligingsmaatregelen en een mobiele applicatie hebben veel crypto-handelaren al hun gecentraliseerde beurs ingeruild voor dYdX.

DYdX is op het moment de op-een-na-grootste DEX ter wereld, maar heeft nog veel grotere ambities. De beurs wil de concurrentiestrijd aangaan met ‘s werelds grootse crypto exchanges zoals Coinbase, Binance en Bybit. Duizenden Nederlanders profiteren inmiddels al van de vele voordelen die dYdX met zich meebrengt. Ook benieuwd naar dYdX? Neem zelf een kijkje.

Ga naar dYdX

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Gebruikers van Nederlandse crypto exchange Bitvavo melden datalek
Gebruikers van Nederlandse crypto exchange Bitvavo melden datalek
Advertentie