Amber Bloemendaal Amber Bloemendaal
02/09/2022 18:06 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/11/2023 09:43

Nieuwe gezichtsscan feature Ethereum app dXdY veroorzaakt veel ophef

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Nieuwe gezichtsscan feature Ethereum app dXdY veroorzaakt veel ophef

Foto: Praveen Nanu/Shutterstock

Het op Ethereum (ETH)-gebaseerde handelsprotocol dYdX heeft een gloednieuwe feature toegevoegd, de Liveness Check, en heeft hierover geschreven in een officiële post. De eigenschap staat klanten toe om hun “foto” met een webcam te scannen om te verifiëren of het is gebruikt om een speciale rekening op het platform te openen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

dYdX’ idee is “afschuwelijk”

Het nieuws zorgt voor veel ophef op Twitter. De gebruikers uiten hier hun verbazing en boosheid. De functie werd een “afschuwelijk concept” genoemd en een “omkoping” om klanten zover te krijgen hun privégegevens te verstrekken en er geld voor terug te krijgen. Anderen zijn van mening dat de functie ingaat tegen de kernwaarden van Ethereum en gedecentraliseerde financiën (DeFi). Chris Blec, gastheer van de podcast “Decentralization Proof” zei:

https://twitter.com/MasterChangz/status/1565350758278606848

dYdX reageert ook op de beschuldigingen:

Op zijn Twitter-account zei een woordvoerder van dYdX dat de verificatie “NUL te maken had met regelgeving” en dat het “gewoon een product was om te detecteren of je een uniek persoon bent”. Het platform ging echter niet in op zorgen over welke dienst de gezichtsscans zou leveren en hoe de gegevens zouden worden opgeslagen. In de FAQ’s is te lezen:

“Uw afbeelding wordt opgeslagen op een externe server die wordt beheerd door onze provider, die GDPR-compliant is. De database van dYdX Trading zal de sleutel bijhouden om uw gezicht aan een specifieke wallet toe te wijzen. Onze externe provider beschikt niet over een dergelijke sleutel.” 

Advertentie

Waarom een Liveness Check?

“Als u de Liveness Check met succes heeft voltooid met een ander account, zult u niet in staat zijn om de Liveness Check opnieuw succesvol te voltooien (…). Gezien het feit dat uw Ethereum-adres functioneert als uw account op dYdX, is het triviaal om meer dan één account aan te maken. Als zodanig is het vrij moeilijk voor een dApp om promoties aan te bieden zonder Sybil-aanvallen te krijgen.”, aldus het team achter dYdX.

De functie is niet-verplicht en is geïmplementeerd om te voorkomen dat slechte actors profiteren van promoties, volgens de post. 

Het platform maakte gebruik van de functie om nieuwe gebruikers te belonen met $25 op hun eerste storting van $500. Om in aanmerking te komen voor de beloning, moesten nieuwe klanten de Liveness Check invullen. Inmiddels is deze campagne alweer stopgezet vanwege “overweldigende vraag”.

Deel dit artikel
Amber Bloemendaal

Maar een klein deel van de crypto-investeerders is vrouw, terwijl uit studies blijkt dat vrouwen niet alleen even goed, maar vaak zelfs beter presteren op het vlak van rendement genereren op hun investeringen. Hier moeten we dus verandering in brengen! Amber is niet alleen geïnteresseerd in het investeren in crypto, maar ook in de blockchain-technologie erachter en blijft graag op de hoogte van alle nieuwste ontwikkelingen. Als redacteur hoopt zij de lezers (m/v/x) te informeren, inspireren en hen aan te sporen de crypto-wereld te ontdekken.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie