Robin Hazekamp Robin Hazekamp
24/06/2023 18:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/06/2023 18:00

Opgelet: AI speelt steeds vaker rol bij crypto scams

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…

Foto: Iryna Imago / Shutterstock.com

Crypto scams nemen nieuwe proporties aan wegens het groeiende gebruik van AI voor oplichting. Steeds meer criminelen gebruiken kunstmatige intelligentie om familieleden op te lichten, door middel van het nabootsen van familieleden met bots.

Nieuwe CEO van biljoenengroep Vanguard is pro-crypto
Nieuwe CEO van biljoenengroep Vanguard is pro-crypto

AI steeds vaker ingezet voor oplichting

Op het gebied van crypto scams vinden vele ontwikkelingen plaats. Alhoewel de bestrijdingsmiddelen steeds geavanceerder worden, komen criminelen nog steeds met vindingrijke manieren om mensen crypto af te troggelen. Momenteel vindt er een nieuwe ontwikkeling plaats: het gebruik van AI voor oplichting. Volgens oprichter Jamie Burke van Outlier Ventures, een Web3 versneller, zijn er steeds meer criminelen die AI gebruiken om familieleden van mensen na te bootsen om ze zo aan te zetten geld over te maken. In sommige gevallen gaat het om specifieke personen in de crypto industrie die over veel cryptocurrencies beschikken. De buit is daardoor groter en het gestolen geld slechter traceerbaar. 

Terwijl Burke werd geïnterviewd door Yahoo Finance vertelde hij:

“Als we kijken naar de statistieken hackt men enkel één op de honderdduizend, wat veel pogingen kost, waardoor kwaadwillenden zo goed mogelijk proberen om hun bots te verfijnen naar effectieve intelligente programma’s door middel van AI.”

Advertentie

AI imiteert bekenden als levensechte duplicatie

In het interview vertelt Burke dat in plaats van dat criminelen op de ‘old school’ manier een mailtje sturen waarin ze een transactie verzoeken, ze iets nieuws hebben bedacht. In de nieuwe techniek wordt ingespeeld op je mail-app, die zoom meetings automatisch in de agenda zet als ze er een mailtje over ontvangen. Slachtoffers krijgen bericht van hun agenda dat er een zoom-meeting gepland staat, waarna de slachtoffers de meeting joinen.

Als ze de vergadering ingaan, krijgen ze in de zoom-meeting een door AI gegenereerde duplicatie van een bekende van hen te zien. Die duplicatie is door AI zo zorgvuldig mogelijk gegenereerd om hun bekende te vertegenwoordigen. De duplicatie zal het slachtoffer vragen om geld, vaak in de vorm van crypto. Het idee staat nog in de kinderschoenen, maar kan volgens Burke een zeer gevaarlijke en effectieve vorm van oplichting worden. Terwijl AI zich hard ontwikkelt, ontwikkelt deze manier van oplichting zich eveneens. De volgende keer dat je een onverwachte vergadering gepland ziet staan, contacteer dan eerst het desbetreffende persoon om te vragen waar het voor dient. 

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Crypto ontbijt: koersen herstellen, beleggers investeren weer & meer
Nederlanders verdienen 135% door met AI op Bitvavo in crypto te handelen
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Advertentie