oprichter_bitfunder_bekent_schuld_aan_fraude

Oprichter BitFunder gebruikte Bitcoins van investeerders voor persoonlijke uitgaven

1

Jon Montroll, de exploitant van de inmiddels gesloten BTC-exchange BitFunder, heeft schuld bekend aan beursfraude en belemmering van de rechtsgang.

Montroll was de beheerder van BitFunder, een platform waar gebruikers virtuele aandelen van bedrijven konden verkopen voor Bitcoins. Tevens runde hij WeExchange Australia Pty Ltd., een Bitcoin-exchange en -bewaarinstelling.

Montroll werd door federale aanklagers beschuldigd van het runnen van een niet-geregistreerde effectenbeurs en het geven van valse informatie aan onderzoekers. Ook zou Montroll tussen 2012 en juli 2013 “een deel van de Bitcoins van WeExchange-gebruikers hebben gebruikt voor persoonlijke uitgaven zonder medeweten of toestemming van de gebruikers”.

In juli 2013 bood Montroll volgens de aanklagers een security aan die hij Ukyo.Loan noemde. Hij beloofde investeerders dat ze elke dag rente zouden verdienen en hun securities op elk moment konden inwisselen. In 2013 slaagden hackers erin om ongeveer 6.000 BTC van WeExchange te ontvreemden, waardoor Montroll niet in staat bleek om zijn schulden aan Ukyo.Loan-beleggers en gebruikers van WeExchange en BitFunder te betalen. De aanklagers beweren dat Montroll de hack geheim heeft gehouden, en doorging met het aannemen van investeringen.

Montroll werd vervolgens onderzocht door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en heeft in 2013 en 2015 onder ede gelogen tegen onderzoekers, over wanneer hij hoorde van de hack en over andere zaken, aldus de aanklagers.

Openbaar aanklager Geoffrey Berman verklaarde maandag het volgende:

Zoals hij vandaag toegaf, heeft Jon Montroll zijn investeerders bedrogen en probeerde hij vervolgens de SEC te misleiden. Hij heeft herhaaldelijk onder ede gelogen in zijn verklaringen en misleidde SEC-medewerkers om onder de verantwoordelijkheid van het verlies van duizenden Bitcoin van zijn klanten uit te komen.

Hoewel de zaak oorspronkelijk door de SEC werd aangespannen, gingen uiteindelijk de FBI en de Southern District of New York Attorney Office over op de strafrechtelijke vervolging.

Rechter Richard Berman zal uitspraak doen over de zaak op een nog onbepaalde datum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Laatste nieuws