Timo Bult Timo Bult
10/01/2023 10:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/01/2023 10:04

Werknemer van het Nederlandse LiteBit steelt 152.000 euro van klanten

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Werknemer van het Nederlandse LiteBit steelt 152.000 euro van klanten

Foto: Ali A Suliman/Shutterstock

Een ex-werknemer van de Nederlandse crypto exchange LiteBit heeft ruim 150.000 euro gestolen van klanten. Dat blijkt uit een recent gepubliceerde uitspraak. De man moet het bedrag nu volledig terugbetalen aan de exchange, plus de gemaakte kosten voor het proces.

Koreaanse won stoot dollar van de troon als populairste munt in crypto
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

152.000 euro van 46 LiteBit-accounts

De diefstal vond vier jaar geleden plaats. Door een fout in het systeem kon de ex-medewerker bij de tegoeden op accounts komen. Uiteindelijk ging hij er middels 193 transacties vanaf 46 accounts vandoor met 152.000 euro.

LiteBit ontsloeg de man direct nadat de situatie aan het licht kwam. Vervolgens stapte de Nederlandse crypto exchange naar de rechter om de geleden schade te verhalen bij de man.

De ex-werknemer was het hier echter niet mee eens. Volgens hem is de schade namelijk niet geleden door LiteBit, maar door de 46 klantenaccounts. LiteBit zou de schade volgens hem daarom niet zelf mogen verhalen. Daarnaast zou het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) al een betalingsregeling hebben getroffen met de man. Volgens hem zou hij daarom het bedrag twee keer moeten betalen als de rechter LiteBit in het gelijk stelt.

Crypto exchange LiteBit vergoedde gestolen tegoeden

Maar die tegenargumenten gaan niet op. In de uistpraak valt te lezen dat LiteBit de geleden schade in eerste instantie zelf heeft vergoed. Zijn klanten hebben daarom niets van het voorval gemerkt. LiteBit mag daarom nu wel zelf de schade verhalen bij de man.

De rechter heeft besloten dat de ex-werknemer het geld gewoon zal moeten terugbetalen. Ook moet hij de ongeveer 14.000 euro aan proceskosten terugbetalen aan LiteBit. Het openstaande bedrag bij het CJIB komt wel te vervallen.

De directeur Marketing bij LiteBit, Caroline Huls, is blij met de uitspraak van de rechtbank in Rotterdam. “Dit heeft zich vier jaar geleden afgespeeld. We zijn blij dat de rechter uitspraak heeft gedaan en LiteBit volledig in het gelijk heeft gesteld,” aldus Huls in een reactie aan RTL Nieuws.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie