PremiumIs Solana dé ‘Ethereum killer’?

In onze Discord community voor leden ontvingen we de afgelopen dagen meerdere analyse verzoeken voor verschillende coins, zoals Ethereum (ETH) en Solana (SOL) (zie het FA artikel van Solana en Ethereum). In deze rubriek volgen vergelijken we de verschillende coins met elkaar en checken we periodiek hoe ze ervoor staan. Over de tijd zullen we andere coins vergelijken, laat ons weten welke coin je graag wilt zien via onze Discord en wellicht komt de token in onze Fundamental Analysis reeks. Zoals jullie van ons gewend zijn analyseren we verschillende statistieken om een duidelijk en realistisch beeld te schetsen. Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben kun je deze eenvoudig stellen in onze Discord community.

Fundamental metrics Ethereum en Solana

In deze sectie kijken we naar belangrijke fundamentele metrics van de crypto die wij checken. Op dit moment bestaat het lijstje uit Ethereum en Solana. Fundamentals focussen op de onderliggend techniek, development en hoeveelheid gebruikers van een blockchain netwerk om een beeld te geven van de lange-termijn potentie van een project. Dit vormt de basis om risico in te schatten en investeringskeuzes te maken.

 

Project Ethereum 1.0 Solana
Waarde
Marketcap $215 miljard $14 miljard
Schaalbaarheid
Hoeveelheid transacties 15 – 30 tps 50.000 – 65.000 tps
Transactie kosten $4 – $21 $0.00025
Consensus mechanisme Proof of Work Proof of Stake
Ontwikkelaars
Ontwikkelaars Dec. 2020 ~3000 ~200
Ontwikkelaars Dec. 2021 ~4000 ~900
1-jaar groei 33% 350%
Marketcap verdeling per ontwikkelaar $53.8 miljoen $15.6 miljoen
Gebruikers
Unieke adressen ~200 miljoen ~2.5 miljoen
Gemiddelde waarde per unieke adres $1075 $5600
Value locked
Total value locked $67.7 miljard $3.87 miljard
% locked t.o.v. marketcap 31% 27.6%

Figuur 1

Ethereum’s market cap is op het moment van schrijven ruim 15x groter dan Solana. Om een dergelijke marketcap te rechtvaardigen vergelijken we de fundamentals van Solana en Ethereum. Direct valt op dat de transactie snelheid en kosten in het niet staan met de capaciteit van Solana. Dit is al tijden een grote kritiek op Ethereum, met de komst van Ethereum 2.0 belooft Ethereum haar capaciteit sterk te verbeteren. Meer weten over Ethereum 2.0? Zie ons artikel hier. Echter ondanks de goeie capaciteit en schaalbaarheid loopt Solana ook niet altijd soepel en is er kritiek op de downtime en gecentraliseerde ecosysteem.

Als we kijken naar de hoeveelheid ontwikkelaars, unieke adressen en total value locked zien we een sterk voordeel voor Ethereum, waar Ethereum 4x zoveel ontwikkelaars heeft als Solana. Ontwikkelaars zijn individuele personen die actief bijdragen aan de betreffende blockchain en gerelateerde dApps. Dit betekent dat Ethereum een sterke achterban heeft en flexibel is aan de hand van updates en innovaties op het netwerk. Belangrijk is om mee te nemen dat Solana een stuk lagere marketcap heeft dan Ethereum (15x kleiner). Als we kijken naar het aantal ontwikkelaars die actief ontwikkelen op Ethereum en Solana zien we een heel andere verhouding, 4x zo weinig ontwikkelaars op Solana in vergelijking tot Ethereum. Dit geeft weer dat investeerders een relatief hoge waardering betalen voor actieve Ethereum ontwikkelaars t.o.v. actieve Solana ontwikkelaars. Daarbovenop is Solana nog jong en is de snelle groei aan developers zeer positief. Ter vergelijking, de developer groei van Ethereum in 1 jaar (December 2020 – December 2021) is 33% t.o.v. 350% voor Solana. Met zulke sterke groei zullen investeerders meer bereid zijn om een hogere waardering te betalen voor Solana. En dat is ook te zien als we kijken naar de gemiddelde waarde van elk uniek adres (marketcap gedeeld door aantal unieke adressen), waar investeerders voor Ethereum een gemiddelde waarde van $1075 per unieke gebruiker geven ligt dat voor Solana ruim 5x hoger op $5600.

Als we kijken naar totale gebruik zien we dat het aantal unieke adressen van Ethereum staat op bijna 200 miljoen, 80x zoveel als Solana. Dit laat zien dat er veel vraag is naar Ethereum en haar functionaliteiten. Hoewel Solana hard groeit, is Ethereum hier nog altijd ruim de leider in. De total value locked van Ethereum is ruim 17x groter voor Ethereum. Dit laat zien dat Ethereum niet voor niks bij de grote jongens hoort. Met een total value locked van $67.7 miljard heeft Ethereum veel gebruikers die lange termijn geloof hebben in het netwerk en daadwerkelijk gebruik willen maken van de functionaliteiten van het netwerk. Solana heeft een populaire staking functionaliteit maar de total value locked valt in het niet met Ethereum.

Conclusie

Ondanks de populariteit rondom Solana en de sterke verbetering van de transacties per seconde en transactiekosten tegenover Ethereum laten de fundamentals zien dat Ethereum niet voor niks de leider is van smart contract netwerken. Met de komst van Ethereum 2.0 belooft Ethereum veel van haar problemen op te lossen en dan zal Ethereum op het gebied van tps en kosten een grote concurrent zijn van Solana. Met 80x het aantal unieke adressen op Ethereum t.o.v. Solana, 17x meer value locked, 4x meer developers en de beloftes van Ethereum 2.0 is het niet gek dat Ethereum ruim 15x grotere marketcap heeft als Solana.

Desalniettemin is de sterke groei van Solana erg interessant en rechtvaardigt dit een hogere waardering voor investeerders. Als we kijken naar de marketcap verdeling per ontwikkelaar zien we dat Ethereum relatief duur is t.o.v. Solana ($53.8 miljoen vs. $15.6 miljoen). In andere woorden, de marketcap van Solana is 15x kleiner terwijl het aantal developers slechts 4x kleiner is. Dit laat zien dat Solana mogelijk ondergewaardeerd is t.o.v Ethereum (of andersom). Daarbovenop stijgt het aantal ontwikkelaars van Solana harder (350% vs. 33%).

Al met al biedt Solana een interessant investerings alternatief t.o.v. Ethereum voor investeerders die meer risico willen nemen maar ook een grotere upside zoeken. De marketcap van Solana is 15x maal lager dan Ethereum en dus is er meer ruimte voor groei. De risico zit hem in of Solana de groei, adoptie en ontwikkeling vol kan houden. Wil je weten of Ethereum en Solana undervalued of overvalued zijn? Check dan onze Discord voor leden.

Solana of Ethereum kopen?

Om antwoord te krijgen op de vraag om te kopen of verkopen verwijzen we je graag door naar onze Discord groep voor leden. Daar bediscussiëren onze analisten en ervaren handelaren dagelijks hun eigen in- of uitstapmomenten. Ook delen we hier regelmatig aanvullende koers analyses en updates van projecten die we eerder in deze rubriek hebben behandeld. Via Discord kunnen we 24/7 kennis met elkaar delen en proberen we samen met onze leden de markt voor te blijven.


Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website worden verstrekt zijn gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten en dienen alleen voor educatieve doeleinden.

Laura
Heb jij ook al ETH in je portfolio?

Laatste Nieuws

Volgende artikel