Fundum Capital Review

Fundum Capital is een Nederlands blockchain-project dat als doel heeft het investeren in vastgoed makkelijker te maken. Dit wil het bedrijf doen middels het gebruiken van crypto en het tokeniseren van vastgoed. In deze review kijken we hoe dit werkt, de gebruiksvriendelijkheid en betrouwbaarheid van het project. Voor een korter overzicht bekijk je hier de bedrijfspagina van Fundum Capital op Crypto Insiders.

Wat doet Fundum Capital?

Een van de use cases van blockchain-technologie is het tokeniseren van activa. Tokeniseren betekent het opdelen van een object in meerdere stukjes in de vorm van digitale tokens. Dankzij blockchain-technologie kan dit op een vertrouwelijke en gedecentraliseerde manier gedaan worden. Door zo’n token in een wallet te bewaren bezit de wallet-eigenaar als het ware dat kleine stukje van het object in digitale vorm. Fundum Capital combineert deze nieuwe innovatie met de vastgoedmarkt en ontwikkelde zo een interessante manier van investeren in vastgoed!

Fundum Capital deelt een onroerend goed op in digitale tokens die investeerders vervolgens in hun wallet kunnen bewaren. Belangrijk om te weten is dat de tokens niet gelijk staan aan eigendomsrecht. De tokens van Fundum Capital geven enkel recht op een deel van de huurinkomsten dat het onroerend goed genereert. Door met crypto tokens te werken is het voor investeerders niet langer nodig om een enorme stapel papierwerk af te werken en miljoenen euro’s op de bank te hebben staan. Het maakt het investeren in vastgoed laagdrempelig en makkelijk. Hoe dit precies werkt zal later op deze pagina worden uitgelegd. Nu eerst een aantal feiten over Fundum Capital. 

fundum_capital_review_logo

Fundum Capital facts

Fundum Capital is een vastgoed blockchain-bedrijf dat onderdeel is van Fundum Capital Holdings B.V. Het bedrijf staat geregistreerd aan de Bachstraat 15 te Amsterdam. De officiële website van het project is www.fundum.capital. Het bedrijf staat onder leiding van CEO Willem Wolffgramm. 

De cryptocurrencies die de kern vormen van het Fundum Capital project zijn de FND-stablecoin en FND-token. Deze tokens faciliteren de investeringen en uitbetalingen van huurinkomsten. Beide tokens dienen ieder een eigen doel maar zijn nauw aan elkaar gelinkt. De FND-stablecoin vormt echter de kern van de tokenisering van vastgoed.

FND Stablecoin

De FND-stablecoin is een op Ethereum (ETH) gebaseerd ERC-20 token die €100 per coin waard is. Per pand wordt een hoeveelheid FND-stablecoins uitgegeven gebaseerd op de waarde ervan. Een kantoorgebouw van €1 miljoen zal dus worden getokeniseerd in 10.000 FND stablecoins. Elk pand heeft dus een eigen voorraad FND-stablecoins. Op de website van Fund Capital zijn verschillende opties te vinden waarbij de waarde van een pand staat aangegeven en hoeveel stablecoins er nog beschikbaar zijn.

De stablecoins geven houders het recht op een deel van het inkomen. De huurinkomsten worden verdeeld op basis van het aantal FND-stablecoins. Hier volgt een voorbeeld van hoe dit er in de praktijk uitziet:

Laten we het eerder gegeven voorbeeld nemen waarin 10.000 FND-stablecoins zijn uitgegeven voor een pand van €1 miljoen. Dit fictieve pand genereert per jaar €100.000 aan huurinkomsten. In de situatie waarin deze 10.000 FND-stablecoins gelijkmatig verdeeld zijn over vijf investeerders, heeft iedere investeerder 2.000 FND-stablecoins in zijn of haar wallet staan. 

Iedere FND-stablecoin geeft recht op €10 in huurinkomsten: €100.000 aan huurinkomsten gedeeld door 10.000 FND-stablecoins. Een investeerder met 20.000 stablecoins ontvangt in dit geval dus €20.000 per jaar in FND-tokens.

De stablecoin is enkel met FND-tokens te kopen en wordt niet op exchanges aangeboden. Dit komt omdat de stablecoin per pand wordt uitgegeven.

fundum_capital_review_objecten
Afbeelding 1: Projecten van Fundum Capital

FND Token

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen wordt het FND -oken, tevens een ERC-20 token, voor verschillende doeleinden gebruikt. Zo kunnen de FND-stablecoins enkel met FND-tokens worden gekocht. Daarnaast zullen de huurinkomsten in FND-tokens worden uitbetaald. Dit genereert dus op twee manieren vraag voor de FND-token. 

Het totaal aantal FND-tokens dat in omloop zal komen is 100 miljoen; 45% daarvan komt direct op de markt. Uiteindelijk zal in de komende twee jaar 80% van de FND-tokens op de markt verschijnen. Elk kwartaal wordt daarnaast een handmatig coin burn gehouden; de vernietiging van een hoeveelheid FND-tokens. Dit kan in principe goed uitpakken voor de waarde van de token doordat de voorraad kleiner wordt.

Omdat Fundum Capital een jong project is, is de FND-token op nog niet zoveel exchanges te vinden. Op het moment van schrijven (3 juni 2021) kan de FND-token op enkel XT.com en ExMarkets gekocht worden. Vind het juiste handelspaar op XT.com via deze link.

fundum_capital_review_exchanges

Gebruikersgemak

Op de website van Fundum Capital kan uit drie categorieën worden gekozen: commercieel, hospitality en residentieel. Na het aanklikken van een van deze categorieën vindt de gebruiker de beschikbare vastgoedprojecten waarin geïnvesteerd kan worden. Na op de knop “Invest” te klikken, wordt men doorverwezen naar een contactpagina waar aangegeven kan worden waarin de investeerder wilt investeren. Fundum Capital zal na verzending contact opnemen waarna het proces wordt voortgezet.

Vergelijken we dit met het kopen van een cryptocurrency op bijvoorbeeld een exchange dan valt op dat het proces niet volledig automatisch verloopt. Het is dus niet een kwestie van een account aanmaken waarna direct FND-stablecoins gekocht kunnen worden. Dit is waarschijnlijk het gevolg van het feit dat Fundum Capital eigenlijk een soort brug tussen de vastgoedmarkt en crypto-markt vormt, wat een ingewikkeld proces is en niet zomaar geautomatiseerd kan worden. Wel kan het proces waarschijnlijk versneld worden door de FND-tokens al via de bovenstaande link aan te schaffen.

Op de website is per optie alle relevante informatie te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de waarde van een pand, het huurinkomen per jaar, de servicekosten en hoeveel stablecoins er worden uitgegeven. Ook vind je de verwachte huurinkomsten per FND-stablecoin. Zo krijgt de investeerder een goed idee van hoeveel een investering op kan leveren per jaar.

Conclusie

Het Nederlandse blockchain-project Fundum Capital biedt een revolutionaire manier om in vastgoed te investeren. Door met cryptocurrencies te werken, is het investeren in grote panden een eitje en tevens laagdrempelig geworden. Het vormt een brug tussen de traditionele financiële wereld en de crypto-wereld die de adoptie van crypto versnelt en de economie inclusiever maakt. Wij houden dit project dan ook zeer goed in de gaten!

Laatste nieuws