Foto: Domenico Fornas/Shutterstock
Als je actief bezig bent met crypto dan is er één naam die je echt moet kennen: Jerome Powell. Niet omdat hij iets met crypto heeft. Sterker nog, hij spreekt er zelden positief over.
Je zou hem moeten kennen omdat hij aan het hoofd staat van de machtigste centrale bank ter wereld: de Federal Reserve van de Verenigde Staten. En als Powell praat, dan beweegt de cryptomarkt. In deze column leg ik het je uit.
Hoe de rente van de FED jouw cryptokoers bepaalt
De Federal Reserve, ook wel de FED genoemd, is verantwoordelijk voor het rentebeleid van de VS. En die rente beïnvloedt alles: van spaarrentes en leningen tot de aandelen- én cryptomarkt.
Als de rente daalt, wordt geld lenen goedkoper. Dat betekent: meer liquiditeit, meer risicobereidheid, en dus vaak meer kapitaal richting crypto.
Stijgt de rente? Dan worden investeerders juist voorzichtiger. Risicovolle activa zoals altcoins zijn dan vaak als eerste de klos.
Vooral institutionele partijen, ofwel de grootste beleggers, reageren sterk op die signalen. Zij willen zekerheid, voorspelbaarheid en bescherming van hun kapitaal. De toon en timing van de FED zijn dan allesbepalend voor hun beslissingen.
Maar waarom doet bitcoin daar dan aan mee?
Goede vraag. Bitcoin (BTC) werd ooit gepresenteerd als een bescherming tegen het traditionele financiële systeem. En op de lange termijn is het dat in mijn ogen ook.
Maar op de korte termijn is bitcoin nog steeds onderdeel van de bredere investeringswereld. Grote investeerders en beleggingsfondsen zitten in BTC, en die reageren net als op andere markten: zodra het risico toeneemt of de rente stijgt, kiezen ze voor zekerheid.
Dat verklaart waarom uitspraken van Powell zulke directe impact kunnen hebben op de cryptomarkt. Zelfs al zijn ze soms mega vaag of abstract.
Wat voor bitcoin geldt, geldt nog sterker voor altcoins. Waarom? Omdat ze veel volatieler zijn, minder liquide, en vaak nog geen bewezen bruikbaarheid hebben op grote schaal. Als de markt zenuwachtig is, zie je vaak dat het kapitaal eerst uit altcoins stroomt, dan uit BTC.
Pas als er weer rust en duidelijkheid is (of positieve vooruitzichten), durven beleggers weer risico te nemen. En dan zie je altcoins vaak explosief herstellen. Klinkt eigenlijk wel logisch, toch?
Wat betekent dit voor jou als cryptobelegger?
Als jij serieus vermogen aan het opbouwen bent met crypto dan is het slim om meer te volgen dan alleen de grafieken. Je hoeft geen econoom te zijn, maar een basisinzicht in wat de FED zegt en doet, helpt je enorm. Daarom let je vanaf vandaag dus extra op:
- Wanneer Jerome Powell spreekt;
- Of er een rentevergadering (FOMC meeting) aan komt;
- Wat de FED niet hardop, maar tussen de regels door zegt.
Want dat geeft je context. En in een wereld die 24/7 beweegt, is dat goud waard.
Crypto leeft nu eenmaal niet op zichzelf. Het is onderdeel van een groter spel waarin de centrale banken de regels herschrijven terwijl we spelen. En of we het nou leuk vinden of niet: als Jerome Powell praat, doet bitcoin zijn oren open. En slimme beleggers, zoals jij en ik, doen dat ook.
In de BitKamp Community op WhatsApp blijf je dagelijks op de hoogte van dit soort waardevolle updates. Ik deel mijn insights over de meest trending coins, het laatste cryptonieuws, mijn marktanalyses en praktische tips. Sluit je daarom gratis aan om geen signaal van Powell te missen.
🔥 Goud en bitcoin stijgen terwijl de dollar blijft verzwakken. Wat speelt er écht in de markt? Luister nu de podcast of sla ‘m op!