Brecht van Craen Brecht van Craen Brecht van Craen
02/03/2024 13:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/02/2024 08:45 Columns

Bitcoin-bashing door de ECB: achterwaartse retoriek in tijden van financiële innovatie

icon-columns
Columns
Bitcoin-bashing door de ECB: achterwaartse retoriek in tijden van financiële innovatie

Foto: nitpicker/Shutterstock

In een wereld waar innovatie vaak sneller gaat dan regelgeving, staat de Europese Centrale Bank (ECB) als een relikwie van de traditionele financiële wereld, wanhopig vasthoudend aan verouderde opvattingen over cryptocurrency. In hun recente blogpost haalt de ECB uit naar de goedkeuring van Bitcoin (BTC) exchange-traded funds (ETF’s) door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), waarbij ze zichzelf afschildert als de bewakers van de financiële orthodoxie tegen de wilde grenzen van digitale activa.

De argumenten van auteurs Ulrich Bindseil en Jürgen Schaaf tegen Bitcoin lezen als een stoffig boekwerk uit de annalen van de conventionele economie, waarin het potentieel van Bitcoin wordt verworpen met vermoeide formuleringen over een gebrek aan intrinsieke waarde en speculatieve zeepbellen. Hun kritiek gaat voorbij aan het veranderende financiële landschap en het transformerende potentieel van permissieloze blockchain technologie.

De weerstand van de ECB tegen Bitcoin weerspiegelt een bredere institutionele onwil om verandering te omarmen. Terwijl de wereld zich beweegt in de richting van gedecentraliseerde financiën en digitale valuta, blijft de ECB steken in een wereldbeeld dat de nuances van een snel evoluerende markt niet begrijpt. De vraag stelt zich, waarom is dit instituut toch zo gekant tegen deze gedecentralizeerde permissieloze financiële technologie? Het antwoord mag u zelf invullen.

Terwijl de goedkeuring van de Amerikaanse SEC duidt op een paradigmaverschuiving in de perceptie van Bitcoin, benadrukt de reactionaire houding van de ECB alleen maar hoe ver ze afstaat van de hedendaagse realiteit. In een digitaal tijdperk waarin innovatie bloeit en grenzen vervagen, dreigt de ECB door haar weigering om haar standpunten aan te
passen irrelevant te worden in het steeds veranderende landschap van de wereldwijde financiële wereld.

Indien u zelf wil mee blijven met de huidige trends in het crypto landschap, neem dan zeker
een kijkje in onze CryptoClub.

Deel dit artikel
Brecht van Craen

Brecht Van Craen is bedrijfspsycholoog en heeft ook een masterdiploma Digital Currencies van de Universiteit van Nicosia. Hij is CEO van Digital Currency Academy, het grootste opleidingscentrum in België voor cryptomunten. Hij is tevens auteur van de bestseller ‘Investeren in crypto’. Brecht geeft ook keynotes en deelt zijn expertise met politici, journalisten en ondernemers.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie