David van Ineveld David van Ineveld David van Ineveld
22/04/2019 05:15 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/08/2023 11:58 Columns

Bitcoin (BTC) koers weekanalyse: Blijf geduldig!

icon-columns
Columns
wekelijkse_bitcoin_BTC_koersanalyse_david_blijft_geduldig

De koers hangt rond de $5.300 op Bitfinex. In de markt horen we enkel bullish geluiden. De waarde van bitcoin is de afgelopen maanden met ruim 60%(!) gestegen en overal heerst de vraag: “wen moon?”. Vorige week beschreef ik dat volgens mij het einde in zicht is, dat de bearish trend is afgelopen en dat we nu in een transitiefase zitten naar de volgende bull run. Ik verwacht echter nog wel een pull back (en confirmatie van support boven het huidige dieptepunt), want het zou mij ten zeerste verbazen als de koers van bitcoin haar huidige trend doorzet en direct met succes de $6.000-barrière breekt. Hoewel we afgelopen week geen pull back hebben meegemaakt blijft mijn mening hierin onveranderd, Laten we eens goed kijken naar de huidige situatie en waarom ik nog steeds een pull back verwacht.
In afbeelding 1 is de wekelijkse grafiek van de koers van bitcoin op Bitfinex weergegeven.
wekelijkse_bitcoin_BTC_koersanalyse_david_blijft_geduldig_afbeelding1Afbeelding 1: wekelijkse grafiek bitcoin
Ten opzichte van afgelopen week is hierin niet veel veranderd. Toen beschreef ik namelijk al hoe de 50 weken moving average (MA, blauwe lijn) een sterke weerstand vormt en hoe de 200 weken MA een goed supportniveau heeft gebleken. We zijn nu een week verder en de huidige candle laat weer veel twijfel zien (dunne body) terwijl het volume steeds lager wordt. Ik heb deze week ter verduidelijking ook nog de sterke weerstand rond de $6.000 getekend en het is duidelijk dat zowel de 50 weken MA als de $6.000-weerstand samenkomen. Hoewel het enigszins als bullish kan worden geïnterpreteerd dat we nog niet naar beneden zijn gebroken, biedt dit voor mij geen enkele basis nu te positief te zijn over de outlook van bitcoin. Daarbij komt ook nog eens dat de flinke rally van twee weken geleden voornamelijk het resultaat was van een flinke short squeeze op 8 april. In afbeelding 2 is de grafiek van bitcoin shorts op Bitfinex weergegeven en hierop is goed te zien hoe in rap tempo shorts werden geliquideerd en hoe deze kooporders de markt omhoog stuwden (afbeelding 3). Sindsdien is het volume en de volatiliteit nagenoeg weg en een dergelijke oorzaak van een rally kan volgens mij niet het fundament vormen waarmee we de barrière die voor ons ligt gaan breken. Daarbij komt ook nog eens het feit dat op de wekelijkse grafiek de momentum-indicatoren flink overbought zijn en op de 4-uurs grafiek een head-shoulder patroon (bearish) zichtbaar is, hoewel dit patroon zich nog niet heeft gevalideerd. Al met al een wankelend leger in mijn optiek.
wekelijkse_bitcoin_BTC_koersanalyse_david_blijft_geduldig_afbeelding2Afbeelding 2: dagelijkse grafiek BTC USD shorts
Is het dan alleen maar slecht nieuws? Nee, zeker niet. Op zowel de wekelijkse als de dagelijkse grafiek zijn een hoop goede signalen af te lezen die aangeven dat we op dit moment echt in een transitiefase zitten. En dat is goed, want we hebben een transitiefase nodig om weer bullish te worden! Het enige is dat we niet op de zaken vooruit dienen te lopen en direct te bullish worden. Dat kan namelijk pijn gaan doen. In afbeelding 3 heb ik de dagelijkse grafiek van bitcoin weergegeven en hierop is iets heel positiefs te zien. De 50 dagen MA en de 200 MA lijken een golden cross te vormen! Nu is deze situatie vrij bekend in de markt (en zorgt dat tevens voor de positieve stemming), maar vergis je niet dat we én een golden cross kunnen maken én het niveau rond de $4.200 kunnen testen. Sterker nog, ik denk dat dit een hele gezonde combinatie zou zijn, want indien de koers naar beneden breekt en het support bevestigt op de $4.200, dan biedt dit een gezonde basis om weer een nieuwe rally te beginnen die mogelijk wel de muur van de $6.000 verplettert!

wekelijkse_bitcoin_BTC_koersanalyse_david_blijft_geduldig_afbeelding3Afbeelding 3: dagelijkse grafiek bitcoin
Het verhaal mag volgens mij wel duidelijk zijn: geduld is een schone zaak en in dit geval waarschijnlijk zelfs heel waardevol. Voor mij persoonlijk bevindt de koers van bitcoin zich niet op een niveau en in een positie waarbij ik geïnteresseerd ben om long te gaan. Indien we naar beneden breken en support vinden tussen $4200-$4300 waarschijnlijk wel. Ik wacht nog even af en geniet van het pasen. Volgende week wordt waarschijnlijk een spannende week want deze situatie is niet lang meer houdbaar.
Ik ben benieuwd en tot volgende week!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.
Deel dit artikel
David van Ineveld

David is een ervaren investeerder in aandelen, obligaties, derivaten, cryptocurrencies en NFT’s. Tevens is David aandeelhouder van de Amsterdamse Investeringsmaatschappij Catena Investments en een groot voorstander van een schuldenvrij leven, een fysiek gezonde levensstijl en het beleven van zoveel mogelijk avonturen. Overdreven lekker leven is zijn motto! Op zijn YouTube kanaal (David van Ineveld) deelt hij zijn kennis, inzichten en ervaring omtrent het investeren, maar ook over andere onderwerpen waar hij dagelijks veel mee bezig is en waar hij het eindeloos lang over kan hebben! Daarnaast kun je David ook volgen op Instagram @davidvanineveld. David deelt een tot twee keer per week een video dus vergeet je niet te abonneren op zijn kanaal zodat je altijd als eerste op de hoogte bent van een nieuwe upload. Het is een goede investering 😉

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie