David van Ineveld David van Ineveld David van Ineveld
08/07/2019 06:37 5 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/08/2023 13:05 Columns

Bitcoin (BTC) koers weekanalyse: Eindelijk consolidatie!

icon-columns
Columns
wekelijkse_bitcoin_BTC_koersanalyse_eindelijk_consolidatie

Jawel hoor, de optimisten hebben hun werk afgelopen week goed gedaan en hoewel de koers een kort moment even onder de $10.000 dipte tot een niveau van $9.651 op Coinbase kan dit worden bestempeld als een fake-out en heeft de $10.000-grens vooralsnog stand gehouden. Sterker nog, tot op heden vindt de koers van bitcoin de afgelopen dagen haar support op het niveau van $11.000 en hangt de koers op het moment van schrijven rondom de $11.500. De koers van bitcoin consolideert en neemt hiervoor – zo lijkt het – tevens haar tijd. Dit is zeer positief in mijn ogen en iets wat ik enorm toejuich. Op zowel de dagelijkse als de 3-dagelijkse grafiek zijn de momentum indicatoren weer op gezonde niveau’s en als de koers van bitcoin dit niveau kan behouden dan ligt in mijn optiek de weg open naar de $16.000. We komen uiteraard eerst nog een weerstand tegen op de $14.000 (de top van vorige week) maar als de koers maar goed genoeg consolideert op dit niveau is het slechts een kwestie van tijd dat we door dit niveau heen gaan en op zoek gaan naar de $16.000.
De huidige consolidatie is dus een zeer goed teken en wat dat betreft is er niet veel veranderd ten opzichte van vorige week. Behalve dan dat het plaatje er zelfs iets beter uitziet omdat de koers op dit moment zelfs consolideert boven de $11.000 in plaats van de $10.000. De trend is bullish en bitcoin consolideert op een mooi niveau en hoewel alles er mooi uitziet wil ik wel een scenario bespreken waarom de koers van bitcoin toch nog flink naar beneden kan dalen en wat daarvoor op technisch vlak aanleiding kan zijn. De positiviteit is al genoeg aanwezig in de markt dus laten we eens wat yang aan de yin toevoegen!
Afbeelding 1: wekelijkse grafiek bitcoin
In bovenstaande afbeelding (1) heb ik de wekelijkse grafiek van de koers van bitcoin weergegeven met daarop de momentum indicatoren (STOCH-rsi, RSI en CCI) alsmede de bollinger bands (BB) weergegeven. Wat mij opvalt op deze grafiek is dat de koers zich strak tegen de bovenkant van de bollinger bands bevindt en dat zich tegelijkertijd een flinke bearish divergence heeft gevormd op de CCI ten opzichte van de koers van bitcoin. Als je terugkijkt naar het verleden dan zie je dat iedere keer dat dit gebeurt (bearish divergence en een koers tegen de top van de BB) de koers van bitcoin uiteindelijk terug gaat naar het midden van de bollinger bands. Bij deze indicator is de middellijn van de bollinger bands de 20-weken moving average en zou op dit moment overeenkomen met een niveau van ongeveer $6.600-6.800 maar over een paar dagen waarschijnlijk overeenkomen met een niveau van de $7.000. Dit niveau komt – waarschijnlijk niet geheel toevallig – overeen met een redelijk sterk support niveau wat zich bevindt tussen de $7.000-7.400.
Dat de koers een dergelijke val zou maken lijkt uiteraard ver weg nu de markt zo overmatig bullish en positief is, maar toch dien je rekening te houden met een dergelijk scenario als de grafieken dit als een niet geheel onwaarschijnlijk laten zien. Het zou de bullish trend overigens niet breken want support op de 20 weken moving average zou nog steeds bullish zijn!
Kijk je naar de dagelijkse grafiek dan ziet het er een stuk minder erg uit en zie je dat de koers van bitcoin op dit moment haar support heeft gevonden op de 20-dagen moving average (midden van de BB).
Afbeelding 2: dagelijkse grafiek bitcoin
Het volume is op de dagelijkse grafiek nagenoeg weg gezakt en dat is goed maar mocht de koers toch door de 20-dagen moving average zakken dan zien we een sterk support niveau op de $9.000 die ook nog eens overeenkomt met de onderste band van de BB. Zoals ik afgelopen week en de week daarvoor al beschreef zou een pull-back tot aan de $9.000 in mijn optiek geen enkel probleem zijn en zou ik zeker kijken voor entries in de zone van $8.900-9.300.
Hoewel ik de kans dat de koers van bitcoin zich terug trekt tot $7.000 zoals de wekelijkse grafiek mogelijk laat zien op dit moment niet al te groot acht hou ik wel zeer goed rekening met het feit dat we de $9.000 zien. Mijn kooporders rondom de $10.000 zijn afgelopen week al gevuld dus een vervolg van de rally vanaf dit niveau zou ik uiteraard omarmen maar een pull back tot $9.000 zou eigenlijk een soort van bonus zijn. Het zou inhouden dat het sterke momentum nog steeds intact is maar dat we nogmaals de kans krijgen bitcoin onder de $10.000 te verwerven. Een pull back tot het niveau van $7.000 zou overigens trend technisch ook niet zo een probleem zijn. Het zou alleen de tijd tot een nieuwe All-Time-High doen verlengen en wat bullish momentum uit de markt doen drijven maar al met al zou de bullish trend op de middellange en lange termijn nog steeds intact zijn. Een break door de $6.000 zou dit echter doen veranderen maar dat is op dit moment totaal niet ter sprake dus daar hoeven we ons ook niet al te veel op te richten. Vooralsnog ziet het er erg goed uit voor de koers van bitcoin daar het zich consolideert boven de $11.000. Op de 4-uurs grafiek lijkt zich overigens een BB-squeeze te vormen. Dit is een teken dat er weer volatiliteit zit aan te komen en dat de komende week mogelijk weer spannender wordt dan afgelopen week. Tot volgende week!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.
Deel dit artikel
David van Ineveld

David is een ervaren investeerder in aandelen, obligaties, derivaten, cryptocurrencies en NFT’s. Tevens is David aandeelhouder van de Amsterdamse Investeringsmaatschappij Catena Investments en een groot voorstander van een schuldenvrij leven, een fysiek gezonde levensstijl en het beleven van zoveel mogelijk avonturen. Overdreven lekker leven is zijn motto! Op zijn YouTube kanaal (David van Ineveld) deelt hij zijn kennis, inzichten en ervaring omtrent het investeren, maar ook over andere onderwerpen waar hij dagelijks veel mee bezig is en waar hij het eindeloos lang over kan hebben! Daarnaast kun je David ook volgen op Instagram @davidvanineveld. David deelt een tot twee keer per week een video dus vergeet je niet te abonneren op zijn kanaal zodat je altijd als eerste op de hoogte bent van een nieuwe upload. Het is een goede investering 😉

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Columns nieuws

Jouw cryptowallet is in gevaar - dit is wat je vandaag nog moet doen
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Column
Tim Kamp
Columns
Waarom bitcoin binnenkort al zijn all-time high kan breken
Waarom bitcoin binnenkort al zijn all-time high kan breken
Column
Thom Derks
Columns
De reden waarom handelen in crypto eigenlijk zo riskant is
De reden waarom handelen in crypto eigenlijk zo riskant is
Column
Tim Kamp
Columns
Advertentie