David van Ineveld David van Ineveld David van Ineveld
14/09/2018 14:00 5 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/10/2023 14:49 Columns

Bitcoin (BTC) koers weekanalyse: juich niet te vroeg

icon-columns
Columns
Bitcoin_BTC_koers_weekanalyse_juich_niet_te_vroeg

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Welkom bij weer een nieuwe Bitcoin koers analyse. Afgelopen week beschreef ik waarom ik dacht dat de koers van Bitcoin nog niet haar dieptepunt had bereikt. Hoewel de koers uiteindelijk op zaterdag en zondag verder uit de bear-flag formatie naar beneden brak, hield de koers stand op het dieptepunt van $6.119. Zoals ik al aangaf afgelopen week waren mijn ogen vooral gericht op de grens van $6.000. Een close onder dit niveau zou in mijn opinie een soort van tweede fase van de bear trend kunnen inluiden indien de $6.000 vervolgens een sterke weerstand wordt. Dit is uiteraard (nog) niet gebeurd en na goed nieuws omtrent massa adoptie en het gerucht dat JP morgan haar klanten Bitcoin return SWAP producten wil aanbieden voor Bitcoin steeg de koers van Bitcoin tot boven de $6500. Hoewel de koers van Bitcoin een stijging beleeft de afgelopen dagen is vooral het sentiment onder traders weer vrij snel omgeslagen naar bullish. Men spreekt van de start van een nieuwe bullrun nadat het $6.000 niveau voor de 5e keer stand hield en we zoveel goed nieuws hebben gehad, maar helaas deel ik dit optimisme niet. Geloof mij als ik zeg dat ik voor iedereen een nieuwe bullrun wens en dat de mensen die de afgelopen maanden grote verliezen hebben geleden in ieder geval hun geld terug verdienen en wellicht nog wat winst maken. Echter moeten we niet vergeten dat de huidige neerwaartse trend nog niet is gebroken en dat ook deze rally tot op heden uitstekend past in de neerwaartse trend. Een break door het niveau van $6.000 is daarbij nog een zeer reële mogelijkheid.
De koers hoefde maar een dag een stijging mee te maken of het internet stroomde vol met positieve rapporten. Ik begrijp het wel: positieve rapporten krijgen – in dit geval – meer aandacht dan negatieve rapporten maar als we naar de dagelijkse grafiek van Bitcoin kijken in afbeelding 1 dan wordt duidelijk dat de bearish descending triangle nog steeds ‘in-play’ is. Ik wacht dan ook op een sustained-break uit deze formatie voordat mijn outlook op de korte termijn positiever wordt.
Afbeelding 1: Dagelijkse grafiek Bitcoin
Op dit moment beleeft de koers van Bitcoin een rally – zij het op laag volume. Echter, zoals in bovenstaande afbeelding te zien is, zijn de niveau’s van $6.800 en vervolgens de $7.100 de echte points-of-interests. Wat dat betreft is er vrijwel niets veranderd ten opzichte van mijn analyse van vorige week. Toen gaf ik aan dat Bitcoin zich als het ware in een box-zone bevindt en dat mijn ogen in eerste instantie waren gericht op de niveaus van $6.000 en $6.800 en dan met name op $6.000. Dit is nog steeds het geval, maar als gevolg van de korte rally ben ik nu meer gefocust op het niveau van $6.800 en vervolgens de $7.100 in plaats van de $6.000.
Aan de positieve kant: de vorige correctie bleef hangen op $6.119 en dit houdt in dat Bitcoin een hogere ‘low’ maakte. Dit op zichzelf is een zeer positief signaal, maar gezien de huidige omstandigheden nog niet voldoende. De momentum indicatoren op de dagelijkse grafiek geven echter ook een positief signaal met voldoende ruimte voor op zijn minst een vervolg van de huidige rally.
Afbeelding 2: Dagelijkse grafiek Bitcoin – Momentum indicatoren
Op de dagelijkse grafiek ziet het er allemaal redelijk positief uit, maar als we uitzoomen en we pakken er de wekelijkse grafiek bij dan wordt wel duidelijk dat de huidige rally aan een dun draadje hangt en dat het voorbarig is om overmatig positief te zijn.
Afbeelding 3: Wekelijkse grafiek Bitcoin
In bovenstaande afbeelding is te zien hoe de nieuwe weekly candle in schril contrast afsteekt ten opzichte van de vorige candle. Daarnaast is het volume maar een fractie van dat van vorige week. Met betrekking tot het volume is een kanttekening op zijn plaats daar het niet ongebruikelijk is dat een nieuwe langere trend aanvankelijk begint op laag volume. Dit komt omdat de angst onder de bulls groot is en dit gebeurt vaak nadat ‘capitulatie’ heeft plaatsgevonden en voor korte tijd al het vertrouwen uit de markt weg is.
Er zullen dus traders zijn die daarom weinig oog hebben voor het huidige lage volume maar ik ben van mening dat we nog geen echte ‘capitulatie’ hebben meegemaakt. Een break door de $6.000 en de vorming van een nieuwe low zou in mijn optiek nodig zijn om dit te bewerkstelligen en de fundering te leggen voor een nieuwe en duurzame rally. Maar goed, dat is slechts een mening en zeer zeker geen voorwaarde. Zoals ik al aangaf zijn mijn ogen allereerst gericht op het niveau van $6.800 en vervolgens $7.100. Een break door de $7.100 zou de huidige descending triangle in-valideren. Mochten we echter zelfs door de $7.400 (het hoogtepunt van de vorige rally) breken, dan wordt het plaatje voor Bitcoin zeer positief. Vooralsnog belooft het een interessante week te worden.
Goed weekend allemaal!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter pagina.
Deel dit artikel
David van Ineveld

David is een ervaren investeerder in aandelen, obligaties, derivaten, cryptocurrencies en NFT’s. Hij is aandeelhouder van de Amsterdamse Investeringsmaatschappij Catena Investments, educator in de Digital Asset space en deelt wekelijks zijn kennis over investeren op zijn Youtube en Instagram Kanaal. Hij heeft intussen meer dan 8 jaar ervaring op het gebied van investeren en is een groot voorstander van een schuldenvrij leven, een fysiek gezonde levensstijl en het beleven van avonturen. Zijn motto is “overdreven lekker leven!”

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Columns nieuws

Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Column
Tim Kamp
Columns
Advertentie