David van Ineveld David van Ineveld David van Ineveld
18/11/2019 12:33 7 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/09/2023 08:49 Columns

Bitcoin (BTC) koers weekanalyse: Op jacht naar stops?

icon-columns
Columns
wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveld_op_zoek_naar_de_stops

De koers van bitcoin (BTC) handelt sideways, maar ondertussen breekt het wel het belangrijke support-niveau van de 50 dagen moving average (MA), komt er vervolgens geen enkel volume tevoorschijn, blijft de koers in een bullish wedge, maar laten de bulls geen leven zien. Er is een grote tegenstrijdigheid van zowel bullish als bearish signalen op het moment en dat leidt tot een soort van deadlock die de koers van bitcoin in haar greep houdt. Er is twijfel alom en ik heb sterk het idee dat deze impasse nog komende week wordt beslecht met een flinke toename in volatiliteit en heftige koersbewegingen. Althans, ik hoop het ook wel een beetje, want ik heb wel weer zin in wat actie!
Laten we eens beginnen met een overzicht van de verschillende en tegenstrijdige signalen die ik op het moment zie:

 • Break naar beneden door de 50 dagen moving average (MA) -> Bearish
 • 100 dagen MA breekt door de 200 dagen MA -> Bearish
 • Falling wedge -> Bullish
 • Afnemend volume -> Bullish
 • Momentum-indicatoren dagelijkse grafiek -> Bullish
 • Support op de $8.400 houdt tot op heden stand -> Bullish
 • 50 dagen MA is upward sloping -> Bullish
 • Moving average convergence divergence (MACD) op dagelijkse en wekelijkse grafiek is neutraal tot bullish.
 • De markt is overmatig leveraged long -> Bearish
 • Zelfs je schoonmoeder weet inmiddels dat we ons in een bullish wedge begeven -> Bearish

Zo zijn er vast nog een aantal andere tegenstrijdige indicatoren te zien, maar het geeft wel aan in wat voor slop de markt zich op dit moment begeeft. Zoals ik ook al aangaf in onze omgeving voor leden van Crypto Insiders en een keer op mijn Twitter over berichtte geef ik in dit soort gevallen de voorkeur aan de langere termijn trend ten opzichte van de kortere termijn trend voor het verkrijgen van inzichten omtrent de voortgang van de koers. De langere termijn trend is in mijn optiek nog steeds bullish en daarom geef ik nog steeds de voorkeur aan de bulls, maar omdat er tegelijkertijd ook een aantal flinke red flags zichtbaar zijn ben ik enorm op mijn hoede.
In afbeelding 1 heb ik de dagelijkse grafiek van bitcoin weergegeven en hierop zijn een hele hoop lijnen en MA’s te zien, maar het is een stuk minder complex dan het lijkt. Laten we gewoon eens rustig kijken wat we hier zien. Laten we allereerst even de MA’s bespreken. Vier dagen geleden is de koers door de 50 dagen MA gebroken, maar vindt vervolgens direct support op de $8.400 (bovenste horizontale blauwe lijn) en gisteren is de 100 dagen MA door de 200 dagen MA gebroken. Beide situaties zijn normaliter vrij bearish, maar het lage volume behorende bij deze events mitigeert het bearish karakter.


Wil je meer van David lezen, horen en zien? Surf dan naar members.crypto-insiders.nl voor onze meest waardevolle content. Denk aan koersupdates, trading signals, educatieve video’s, geschreven uitleg, Ask Me Anything-sessies en meer! Maak nu een lidmaatschap aan en probeer de eerste 30 dagen gratis! Bekijk hieronder een voorproefje:


De falling wedge (bullish) houdt tot op heden stand en in deze wedge vindt de koers nu support op de $8.400 waardoor de koers nu sideways gaat in de wedge en op het punt staat een keuze te maken: of de koers breekt opwaarts de wedge uit of de koers breekt neerwaarts door het support van de $8.400 (maar blijft dan mogelijk nog in de wedge, hoewel ik die kans klein acht).
wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveld_op_zoek_naar_de_stops_afbeelding1Afbeelding 1: dagelijkse grafiek bitcoin (BTC) op Coinbase
Zoals ik eerder al aangaf verwacht (hoop) ik deze week een sterke koers-swing te zien die de koers uit de impasse haalt. Mijn redenering hiervoor is drieledig:

 • Het volume droogt op terwijl we ons (wederom) op kritisch support bevinden
 • De koers bevindt zich op het uiteinde van de falling wedge
 • De consolidatie duurt al enige tijd en nadert een climax

Hoewel ik overwegend bullish ben als gevolg van de langetermijntrend (200 dagen MA is upward sloping en de roze trendlijn die goed zichtbaar is in afbeelding 2 is nog steeds intact) zou het mij niet verbazen als we toch nog even een sterke en korte dip naar beneden zien. Ik heb hiervoor een aantal redenen. 

 • Er is op dit moment weinig kracht van de bulls om een koerssprong vanuit stilstand naar boven te forceren.
 • Er is veel overhead resistance in de vorm van de 50 dagen / 100 dagen / 200 dagen  en 21 weken MA die een rally vanaf dit punt eenvoudig tot een halt kan roepen. 
 • De markt focust zich in mijn optiek iets teveel op de falling wedge. In dit soort gevallen zie je vaak dat de koers initieel een tegenovergestelde beweging maakt om vervolgens toch in de ‘juiste’ richting te gaan.
 • Op basis van de grafiek verwacht ik dat er veel stops verborgen liggen onder de $8.400. Een break door de $8.400 zou kunnen leiden tot het activeren van deze stops waardoor een sterke neerwaartse move kan worden geactiveerd. Dit ligt ook in lijn met mijn vorige argument voor de tegenovergestelde beweging van de falling wedge. 
 • Er zijn extreem veel longs ten opzichte van shorts op het moment (met mogelijk stops net onder de $8.400?). Op Bitfinex zijn er bijvoorbeeld maar 6.600 BTC shorts in vergelijking met ruim 26.000 BTC longs! Nu is Bitfinex niet leidend in de markt, maar het geeft wel een indicatie dat de markt overwegend long is. 
 • Last but not least (en deze is vrij belangrijk), De markt heeft al die longs al geabsorbeerd terwijl de koers redelijk gelijk is gebleven. 

Het is een hele lijst die mij wellicht heel bearish doet klinken, maar toch – zoals ik eerder al beschreef – geef ik het voordeel op de middellange en zeker lange termijn nog steeds aan de bulls! Mijn voornaamste argument hiervoor is dat ik verwacht dat, indien de koers nu even een snelle beweging naar beneden maakt, we naar verwachting support zullen vinden rond de $7.700 (dit is de intersectie van het support van het vorige consolidatiekanaal in combinatie met de roze opwaartse trendlijn). Daarnaast kan een dergelijke neerwaartse beweging input bieden voor de bulls om een nieuwe rally te starten.
wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveld_op_zoek_naar_de_stops_afbeelding2Afbeelding 2: wekelijkse grafiek bitcoin (BTC) op Coinbase
Op de bovenstaande wekelijkse grafiek is deze support-lijn zeer goed te zien. Een break door dit niveau zou dit uiteraard doen invalideren. Op de wekelijkse grafiek is overigens ook goed te zien hoe de koers zich nu op support begeeft. Stel, de koers breekt op dit niveau toch succesvol naar boven uit, dan wordt er een nieuwe opwaartse trendlijn zichtbaar, maar die bewaar ik voor de macro update in onze members-groep. Op dit moment zou ik héél voorzichtig zijn met gebruiken van leverage en het plaatsen van stops. Ik heb echt een vermoeden dat de markt op jacht gaat naar stops en er zijn maar weinig dingen vervelender dan te worden uit gestopt in een mogelijke fake-out. Mocht de koers naar beneden breken dan zijn mijn ogen vooral gericht op de $7.700. Een break door dit niveau zou levensgevaarlijk zijn, maar daar zijn we nog niet. Mocht de koers naar boven uitbreken dan zijn de eerste weerstanden uiteraard de 50 dagen en de 200 dagen MA. Ik heb zin in komende week want het wordt volgens mij heel spannend!
Tot de volgende keer!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
David van Ineveld

David is een ervaren investeerder in aandelen, obligaties, derivaten, cryptocurrencies en NFT’s. Hij is aandeelhouder van de Amsterdamse Investeringsmaatschappij Catena Investments, educator in de Digital Asset space en deelt wekelijks zijn kennis over investeren op zijn Youtube en Instagram Kanaal. Hij heeft intussen meer dan 8 jaar ervaring op het gebied van investeren en is een groot voorstander van een schuldenvrij leven, een fysiek gezonde levensstijl en het beleven van avonturen. Zijn motto is “overdreven lekker leven!”

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Miljarden aan bitcoin onder water na grootste correctie in 2 jaar
Miljarden aan bitcoin onder water na grootste correctie in 2 jaar
Advertentie
Advertentie