David van Ineveld David van Ineveld David van Ineveld
10/08/2018 13:26 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/08/2023 09:23 Columns

Bitcoin (BTC) koers weekanalyse: op zoek naar een nieuwe bodem?

icon-columns
Columns
Op_zoek_naar_een_nieuwe_bodem_hoofd

Weer een week voorbij en weer een week van verliezen voor Bitcoin. Mijn ogen waren afgelopen week vooral gericht op het niveau van $6.800 en afgelopen dinsdag brak de koers van Bitcoin daar flink doorheen. De bulls zijn op dit moment verslagen en de bears hebben duidelijk de overhand. Waar de afgelopen weken de trend bullish was is deze nu bearish. Wat vertellen de grafieken en waar moeten we naar kijken? Laten we snel beginnen.
Het ziet er niet goed uit en de kans dat we een nieuw dieptepunt gaan bereiken is naar mijn mening groter dan dat we een duurzame rally zien. Afgelopen week liet ik al zien dat de wekelijkse grafiek van bitcoin er niet goed uitzag. Deze grafiek is deze week zelfs nog slechter en aan de lange rode candles met nagenoeg geen wicks kunnen we zien dat de trend op de wekelijkse grafiek zeer bearish is. Op de kortere tijdframes zien we een kleine opleving maar als je kijkt naar de wekelijkse grafiek dan is deze opleving nagenoeg onzichtbaar. De stoch-rsi is op dit moment ook een bearish turn aan het maken en laat een bearish divergence zien (de stoch-rsi haalde een nieuw hoogtepunt terwijl de koers van bitcoin dit niet deed). Het volume neemt weliswaar iets af maar dat is niet gek na zo een sterke correctie.
Afbeelding 1: Bitcoin wekelijkse grafiek – bearish divergence
Wat ik belangrijker vind is dat het er nagenoeg geen levende bulls te vinden zijn en dat we tevens sterke overhead-resistance zien rondom de $6.500 en waarschijnlijk ook bij de $6.800 (mochten we daar komen). In afbeelding 2 heb ik de dagelijkse grafiek van Bitcoin weergegeven. Hierop is te zien dat rondom het niveau van $6.500 (de eerste weerstand) er relatief lange wicks zijn. Dit is voor mij een teken dat een hoop investeerders deze korte opleving gebruiken om uit te stappen. Het vertrouwen is weg en beleggers proberen zo heelhuids mogelijk uit Bitcoin te stappen.
Op_zoek_naar_een_nieuwe_bodem_2
Afbeelding 2: Dagelijkse grafiek bitcoin – overhead resistance
In afbeelding 2 is tevens te zien dat de 100 EMA (blauwe lijn) zich onder de 200 EMA (roze lijn) bevindt. Dit laat zien dat de weg van de minste weerstand op dit moment naar beneden is.
Maar hoeveel verder kunnen we gaan? Waar de bodem zit dat weet niemand maar we kunnen (op basis van historische data) wel zien waar de eerstvolgende support niveaus zich bevinden. Persoonlijk denk ik dat er vanaf dit niveau geen duurzame rally kan worden gestart. Daarvoor is het vertrouwen (keer op keer) te veel geschaad. Een nieuw dieptepunt is volgens mij nodig om beleggers het vertrouwen te geven dat de markt haar bodem heeft gevonden. Medio oktober/november vorig jaar is er een support gevormd rondom het niveau van $5.400 – $5.500 welke ik heb weergegeven in afbeelding 3 dit zal waarschijnlijk het eerstvolgende nieuwe dieptepunt zijn.
Op_zoek_naar_een_nieuwe_bodem_3
Afbeelding 3: Dagelijkse grafiek bitcoin – eerstvolgende dieptepunt
Hoewel ik geloof dat een nieuw dieptepunt een goede fundering zou zijn voor een duurzame rally hoeft dit uiteraard niet te gebeuren. De vorige keer zagen we namelijk al dat het support rondom $5.750 zeer solide is en de bears zullen sterk moeten zijn om dit niveau te breken. Echter, mocht dit breken dan zie ik een eerste support rondom de $5.500 en een volgend support in de regio van $5.000 – $5.100.
Het is uiteraard mogelijk dat we een korte opleving ervaren de komende dagen maar de weerstand zal sterk zijn rondom de $6.800 dus ik verwacht niet dat we hier zomaar doorheen zullen gaan. Daarnaast zullen – zoals ik al eerder zei – een hoop beleggers gebruik maken van die rally voor het maken van een exit. De markt had vooral haar ogen gericht op de goedkeuring van een ETF maar vooralsnog lijkt dit niet op de korte termijn plaats te vinden. De negatieve reactie van de markt (hoewel in mijn ogen wat extreem) laat nogmaals zien hoe schril het vertrouwen is. Bitcoin zit nog steeds in een neerwaartse trend en voor de komende week zijn mijn ogen gericht op de $6.800 en de $5.750.
Goed weekend allemaal!

Deel dit artikel
David van Ineveld

David is een ervaren investeerder in aandelen, obligaties, derivaten, cryptocurrencies en NFT’s. Hij is aandeelhouder van de Amsterdamse Investeringsmaatschappij Catena Investments, educator in de Digital Asset space en deelt wekelijks zijn kennis over investeren op zijn Youtube en Instagram Kanaal. Hij heeft intussen meer dan 8 jaar ervaring op het gebied van investeren en is een groot voorstander van een schuldenvrij leven, een fysiek gezonde levensstijl en het beleven van avonturen. Zijn motto is “overdreven lekker leven!”

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Columns nieuws

Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Column
Tim Kamp
Columns
Advertentie