Michael Eisink Michael Eisink Michael Eisink
4 min. leestijd
Columns

Bitcoin daalt! Waarom jij grotere risico’s neemt bij rode cijfers

Bitcoin daalt! Waarom jij grotere risico's neemt bij rode cijfers

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Michael Eisink is al 20 jaar psycholoog en coach. In 2017 ontdekte hij de wondere wereld van bitcoin en sindsdien is hij besmet met de cryptokoorts. In zijn columns bekijkt hij crypto door het oog van een psycholoog.


De crypto koersen zijn aan het stijgen. Het is op het moment van schrijven van deze column nog niet helemaal duidelijk of we in een bulltrap gevangen gaan worden of dat de bulls de overhand gaan krijgen. Eén ding is wel duidelijk: beleggers hebben een hekel aan verliezen. Nu zal je wellicht denken: dat is toch logisch? Ja dat is zeker zo. Er speelt echter een interessant minder logisch fenomeen wanneer mensen op verlies staan. In dit artikel zal ik proberen uit te leggen wat er gebeurt met de risico-bereidheid van mensen wanneer zij onder water staan versus wanneer zij op winst staan.

Crypto op kantelpunt: Rentebesluit kan Bitcoin-koers maken of breken
Crypto op kantelpunt: Rentebesluit kan Bitcoin-koers maken of breken

Crypto verliezen wegen zwaarder dan winsten

In 1979 stelden de onderzoekers Kahneman en Tversky een belangrijke theorie voor op het gebied van risico-bereidheid. Overigens was dit een van meerdere belangrijke theorieën die door deze geniale heren werd bedacht. De theorie die we hier zullen bespreken, noemden zij de vooruitzichttheorie ofwel prospect theory. Onder andere voor deze theorie kreeg Kahneman de Nobelprijs voor de economie uitgereikt in 2002 (Tversky liep deze eer helaas mis omdat hij toen al was overleden en de prijs niet postuum wordt toegekend).

Met de vooruitzichttheorie beschrijven Kahneman en Tversky dat wij helemaal niet zo goed zijn in het nemen van rationele beslissingen als dat wij voorheen dachten. Tot 1979 zagen wij de menselijke wijze van beslissingen nemen als volledig rationeel, zoals een rechter zich volledig op feiten probeert te baseren. Deze theorie was afkomstig van Bernoulli en stamt uit 1738. Maar liefst ruim 250 jaar dachten we dat onze redenatie volledig rationeel was, vrij van emotionele invloeden!

Uit onderzoek van de Nobelprijswinnaar en zijn collega blijkt dat de waarde die wij mensen aan verlies toekennen veel groter is dan die wij aan winst toekennen. Dit illustreren zij aan de hand van onderstaande figuur.

In deze figuur zie je duidelijk dat er eenzelfde mate van winst optreedt links versus rechts (referentiepunt x). De waarde die hieraan wordt toegekend, is echter veel groter aan de linkerkant van de Y-as dan aan de rechterkant zoals je kunt zien aan de grotere lengte van de lijn van C naar de X-as ten opzichte van punt B naar de X-as.

Bitcoin in de min? Dan neem je waarschijnlijk grotere risico’s

Voor ons als beleggers in bijvoorbeeld bitcoin (BTC) is in het rood staan veel duidelijker voelbaar in de vorm van pijn dan winst in de vorm van plezier. Volg je het nog? Zoals ik inmiddels reeds verschillende keren uitlegde in vorige columns zijn wij mensen erop gericht om onplezierige gevoelens niet te accepteren en proberen wij dit zo snel mogelijk te elimineren. Dit doen wij door het mobiliseren van een grotere risicobereidheid wanneer wij in de min staan. Immers, er is doordat er meer waarde aan verlies wordt toegekend een hogere motivatie om hier verandering in aan te brengen.

Dit betekent kortweg dat als we op winst staan, we deze winst graag willen behouden en kleine risico’s nemen. Als we op verlies staan, zijn we bereid tot het nemen van onverstandig grote risico’s om te proberen ons verlies te minimaliseren. Dit zorgt uiteindelijk voor een zeer grote kans op nog meer verlies!

Neem even een minuutje om na te denken wat dit voor jou betekent.

Juist! Wanneer jij op verlies staat, zal ook jij geneigd zijn om vanuit de pijn van dit verlies onverstandige beslissingen te gaan nemen. Gelukkig is Crypto Insiders er om je bewust te maken van deze nasty valkuil.

De kans is aanzienlijk dat jij nog in het rood staat met je beleggingen gezien het slechts prille herstel van crypto. Draai het om en doe alsof je op winst staat. Je zult een stuk verstandiger met je verlies omgaan!

Deel dit artikel
Michael Eisink

Michael is een ervaren psycholoog en coach met 20 jaar ervaring. Sinds hij in 2017 de wereld van cryptocurrency ontdekte, is hij gepassioneerd geraakt door deze dynamische sector. Hij vindt het fascinerend om de psychologische aspecten binnen de crypto space te analyseren en deelt zijn inzichten wekelijks in een column.

Net binnen
Trending
Stokoude bitcoin whale komt tot leven, maakt gigantische winst
Cryptomysterie: $233 miljard aan bitcoin spoorloos verdwenen
Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
€35 miljard-fiasco terra was ‘een kaartenhuis dat instortte’
Terra (LUNA): Van €50 miljard naar $0, hoe het gebeurde
Langverwachte stap in crypto door PostNL: opvallende verkoop vandaag gestart
Langverwachte stap in crypto door PostNL: opvallende verkoop vandaag gestart
XRP crasht: SEC gaat in hoger beroep tegen Ripple
XRP crasht: SEC gaat in hoger beroep tegen Ripple
Advertentie
Advertentie