Tim Kamp Tim Kamp Tim Kamp
06/04/2024 11:22 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/04/2024 10:07 Columns

‘Bitcoin is een loterij waarvan de winnende loten al verkocht zijn’

Bitcoin-BTC
icon-columns
Columns
‘Bitcoin is een loterij waarvan de winnende loten al verkocht zijn’

Foto: Dutchmen Photography/Shutterstock

Een tijdje geleden zag ik een controversieel stuk voorbijkomen in het Financieel Dagblad. Mathijs Bouman omschreef in zijn FD-column de opkomende activa bitcoin (BTC) en het beursgenoteerde fonds dat in januari dit jaar is gestart. De bekende econoom en journalist zet de crypto weg als crimineel en duister. En dat is wat mij betreft simpele bangmakerij gebaseerd op niets.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin versus traditionele media

Ik ben groot voorstander van cryptocurrency. Maar dat neemt niet weg dat ik niet open sta voor tegengeluid. Dit tegengeluid slaat echter mijn inziens de plank volledig mis:

“Want wie wil nou niet z’n zuurverdiende spaargeld steken in een duister derivaat zonder praktisch nut of intrinsieke waarde? Hoe vaak krijg je de kans om mee te doen aan ’s werelds langste kettingbrief? Aan een loterij waarvan alle winnende loten al lang geleden verkocht zijn?”

Tot slot benoemt de heer Bouman investeren in een Amerikaans bitcoin-beleggingsfonds een manier om “kennis te kunnen maken met de fascinerende wereld van afpersing, drugshandel, terrorismefinanciering en criminele cryptobeurzen.”

Tsja, dit kan denk ik wel bestempeld worden als een klassiek voorbeeld van FUD: Fear, Uncertainty, en Doubt. Het is een term die wordt gebruikt om strategieën of tactieken te beschrijven waarbij angst, onzekerheid en twijfel worden verspreid om mensen te beïnvloeden. Simpelweg bangmakerij van de particuliere belegger.

Het zijn naar mijn idee aandachtskreten zonder enige onderbouwing, puur om mensen af te schrikken van deze oh zo gevaarlijke en complexe technologie. Er is behoefte aan eerlijkheid en transparantie. Dat mag je toch wel verwachten van een bron als het Financieel Dagblad?

De feiten spreken namelijk voor zich. Uit onderzoek blijk dat voor corruptie, witwassen en andere dergelijke praktijken onze ‘vertrouwde’ valuta vele malen populairder zijn dan bij crypto:

  • Bij fiatvaluta’s als de euro, dollar en pond: 5% van het BBP (3,2 biljoen)
  • Bij alle cryptocurrency: 0,05% van het totale volume (0,02 biljoen)
Advertentie

Het gevecht tegen fake news in de cryptowereld

Het probleem, naar mijn mening, ligt niet bij de kritiek van Mathijs Bouman. Waar het mij om gaat, is de angst die wordt gecreëerd rondom crypto en bitcoin zonder enige vorm van onderbouwing. Het zijn voornamelijk de bijvoeglijk naamwoorden die hem in diskrediet brengen: ‘duister’ derivaat, ‘criminele’ cryptobeurzen. Waarom ‘duister’? Waarom ‘crimineel’?

De suggestie wordt in dit geval gewekt dat alle cryptobeurzen zich bezighouden met criminele activiteiten. Dat is simpelweg het verspreiden van valse informatie. Juist in een tijd waarin ‘fake news’ een steeds vaker voorkomende term is, draagt een column als deze niet bij aan de transparantie waar velen juist zo naar verlangen. Vooral wanneer je bedenkt dat deze gepubliceerd is namens het Financieel Dagblad, een bron die velen als betrouwbaar beschouwen.

De conclusie: doe je eigen onderzoek en geloof niet direct alles wat je leest, ziet en hoort. Laten we streven naar een wereld van integriteit, oprechtheid en betrouwbaarheid. Iets wat de bekritiseerde crypto-industrie hard nodig heeft.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim begon zijn financiële avontuur op de aandelenmarkt, maar raakte in 2019, als 17-jarige, gefascineerd door crypto. Zijn eerste investering bevestigde zijn overtuiging dat crypto de toekomst had. Hij merkte een gebrek aan duidelijke uitleg en toegankelijke informatie in de complexe cryptowereld. Gedreven door zijn groeiende passie en zelfverworven kennis, richtte Tim in 2023 ‘BitKamp’ op. Dit platform helpt beginners in crypto met begrijpelijke en toegankelijke uitleg. Naast het leiden van BitKamp, handelt hij actief in verschillende cryptovaluta, met een focus op bitcoin. Na zijn HBO-studie werd BitKamp zijn fulltime bezigheid. Tim deelt zijn passie nu via online content zoals blogs, artikelen, Q&A’s, webinars, en cursussen. Voor vragen of informatie over crypto kan men hem benaderen via BitKamp.nl of zijn Instagram-pagina.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Columns nieuws

Bitcoin koers schiet omhoog door slecht Amerikaans economisch nieuws
Bitcoin koers schiet omhoog door slecht Amerikaans economisch nieuws
Column
Thom Derks
Columns
Bitcoin koers schiet ruim $2.000 omlaag - wat is er gebeurd?
Bitcoin koers schiet ruim $2.000 omlaag – wat is er gebeurd?
Column
Thom Derks
Columns
Bitcoin koers stijgt, maar dit vormt een gigantische dreiging
Bitcoin koers stijgt, maar dit vormt een gigantische dreiging
Column
Thom Derks
Columns
Advertentie