Tim Kamp Tim Kamp Tim Kamp
5 min. leestijd
Columns

‘Bitcoin is gebakken lucht en een piramidespel’

Bitcoin-BTC
icon-columns
Columns
‘Bitcoin is gebakken lucht en een piramidespel’

Foto: artichoke studio/Shutterstock

Recent las ik een controversieel stuk over bitcoin (BTC), geschreven door Rob Dekkers. In het artikel ‘Bitcoin door het dak: solide belegging of een riskant spel?’ worden verschillende standpunten van hoogleraren over bitcoin gepresenteerd.

Helaas zat er één ‘expert’ tussen, genaamd Ron Berndsen, die een paar ongekende missers maakte. In deze column ga ik zijn standpunten weerleggen om te laten zien dat hij de plank misslaat.

In de meest recente aflevering van de Cryptotafel wordt ook uitvoerig besproken hoe de VS bitcoin en blockchain technologie omarmt.

Bitcoin voor boomers: “bitcoin is vastgoed voor in je broekzak”
Bitcoin voor boomers:

Is bitcoin gebakken lucht? Dit is de economische realiteit

Ron Berndsen is hoogleraar aan de Universiteit Tilburg. Hij is bijna 20 jaar werkzaam geweest bij De Nederlandsche Bank (DNB), wat wellicht zijn opmerkelijke standpunten verklaart. Om te beginnen met het volgende statement:

“Hoewel ik er moeite mee heb om Trump gelijk te geven, klopte zijn oorspronkelijke mening wel. Het was en is nog steeds gebakken lucht.”

Deze uitspraak negeert compleet de technologie en het nut van bitcoin. Bitcoin is niet zomaar gebakken lucht, omdat het voldoet aan fundamentele economische principes van schaarste en vraag. De maximale voorraad van 21 miljoen munten maakt het vergelijkbaar met goud als schaars bezit. In tegenstelling tot fiatgeld, dat onbeperkt kan worden bijgedrukt door centrale banken, is bitcoin deflatoir.

Daarnaast wordt bitcoin steeds vaker gebruikt als waardeopslag en betaalmiddel. Grote bedrijven zoals Tesla en Strategy hebben miljoenen bitcoin op hun balans. Landen zoals El Salvador die het erkennen het zelfs als wettig betaalmiddel. En daar stopt de adoptie niet.

Bitcoin vervult een duidelijke economische functie en kan niet simpelweg worden weggezet als gebakken lucht. Het is bijzonder kortzichtig voor iemand die toekomstige generaties opleidt om zo’n standpunt in te nemen. Hopelijk baseert Berndsen zijn lessen op feiten in plaats van meningen. Dit is wederom een klassiek voorbeeld van FUD, ofwel pure bangmakerij.

Bitcoin is hier om te blijven, en géén piramidespel

Het artikel suggereert verder dat bitcoin kenmerken heeft van fraude. Want volgens Berndsen lijkt bitcoin verdacht veel op een piramidespel dat in stand blijft door de nieuwkomers die het systeem blijven voeden. Daarop volgend zei hij:

‘In de economie staat dat bekend als de Greater Fool Theory. Je hebt te hoog ingekocht, maar zolang je iemand kan vinden die nog ‘gekker’ is dan jijzelf, verdien je je inleg terug met winst. Tot aan het einde van de rit, als er geen investeerders meer zijn. Dan is de grootste fool het haasje en zakt de koers pijlsnel.’

Dit is, naar mijn mening, opnieuw een misvatting van Berndsen. Wat trouwens opvallend is voor iemand die naar eigen zeggen BTC in 2013 kocht tegen een bitcoin-prijs van $20 per stuk. Daarmee geeft hij dus eigenlijk aan dat hij zelf bijdroeg aan de ‘fraude’.

Afijn, bij een piramidespel komt winst van nieuwe deelnemers, waarbij altijd één centrale partij profiteert. Bij bitcoin wordt de waarde echter bepaald door vraag en aanbod. Bitcoin werkt op een open netwerk zonder centrale partij, waardoor frauduleuze constructies zoals ponzi-schema’s simpelweg niet mogelijk zijn.

Daarnaast wordt bitcoin steeds meer geïntegreerd in de financiële wereld. De grootste institutionele partijen zoals BlackRock en Fidelity bieden bitcoin-beursproducten aan. Dit zou natuurlijk nooit gebeuren als bitcoin een frauduleus piramidespel was. Dat is logisch en begrijpt in principe iedereen, op één iemand na: juist ja, de heer Berndsen.

XRP naar $10, $100 of toch -60%? Dit is de realiteit
XRP naar $10, $100 of toch -60%? Dit is de realiteit

Waarom bitcoin absoluut geen klimaatboosdoener is

Tot slot wordt de milieukwestie rondom bitcoin benoemd. Een veelbesproken onderwerp:

“Het minen van bitcoin verbruikt meer elektriciteit dan hele landen. Dit is niet te verantwoorden in een wereld die duurzamer wil worden.”

Tsja, wat zal ik ervan zeggen. Opnieuw een ongefundeerde bewering om af te schrikken. In vergelijking met traditionele financiële systemen zoals banken, datacenters en goudwinning is het energieverbruik van bitcoin juist relatief laag. Als bitcoin een alternatief wordt voor deze systemen, kan het op de lange termijn zelfs energie besparen.

Bitcoin-mining wordt ook steeds duurzamer. Uit onderzoek blijkt dat 54,5 procent van bitcoin-mining op hernieuwbare energie draait. Dat is veel meer dan het wereldwijde gemiddelde van 18,2 procent van de andere industrieën.

Veel miners vestigen zich daarnaast op locaties waar overtollige energie wordt gebruikt, zoals waterkracht in IJsland of zonne-energie in Texas. Bovendien draagt bitcoin-mining bij aan de ontwikkeling van groene energie. Mining-bedrijven zoals Marathon Digital investeren namelijk massaal in duurzame projecten, zoals het benutten van overtollige elektriciteit.

Zo blijf je bij de cryptofeiten en vermijd je desinformatie

Na winstnemingen in 2017 adviseert Berndsen zijn studenten nu om weg te blijven van bitcoin. Gezien zijn voorbeeldfunctie als hoogleraar vind ik dat opmerkelijk. Dat hij een ervaren econoom is, wil ik hem van harte geven. Echter toont hij te weinig inzicht in bitcoin.

Het is in mijn ogen zorgwekkend dat iemand in zijn positie studenten voorziet van onjuiste of onvolledige informatie. Van een prominente bankier mag worden verwacht dat hij zijn functie objectief en met een open blik benadert.

Ook dit is een bevestiging dat je altijd je eigen onderzoek moet doen. Zelfs de grote namen op de financiële markten kunnen onzin praten. Er is in de crypto-industrie nog altijd behoefte aan transparantie, objectiviteit en eerlijkheid. Sluit je daarom gratis aan bij de BitKamp Community op WhatsApp en ontvang dagelijks waardevolle updates. Ik deel mijn insights over de meest trending coins, het laatste cryptonieuws, mijn marktanalyses en praktische tips.

Ja, Ik wil Gratis Crypto-Updates Ontvangen

🎧 De bullrun laat op zich wachten. Twijfel je of je goed zit met je portfolio? Luister nu naar De Cryptotafel met Michaël van de Poppe of sla ’m op voor later!

Deel dit artikel
Auteur:
Over de auteur:
Tim Kamp

Tim Kamp is sinds september 2023 redacteur bij Crypto Insiders. Met een HBO Bachelor in Sport, Management & Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam en ervaring bij BitKamp, brengt hij een unieke combinatie van marketingkennis en crypto-expertise. Zijn passie voor cryptocurrency ontstond vanuit een interesse in geldbeheer en investeren, wat hem uiteindelijk naar Bitcoin leidde. Bij Crypto Insiders deelt hij nu zijn kennis en inzichten met een breed publiek.

Net binnen
Meest gelezen
Bitcoin koers daalt hard, groot crypto nieuws uit de rechtszaal
Bitcoin koers blijft steken, XRP daalt hard na juridische tegenvaller
  • 27/06/2025
  • 3 min. leestijd
Dit is hoelang de XRP rechtszaak nog duurt volgens Ripple-advocaat
Slecht nieuws voor Ripple: XRP-zaak sleept voort na besluit rechter
  • 27/06/2025
  • 2 min. leestijd
Bitvavo krijgt cruciale vergunning, zet jacht op Europese markt in
Bitvavo krijgt cruciale vergunning, zet jacht op Europese markt in
  • 27/06/2025
  • 2 min. leestijd
Een afbeelding van een koers die een daling inzet na een top te hebben gebruikt, met crypto_aandeel marktdata
Crypto Radar: bitcoin ketst af, altcoinmarkt gaat hard onderuit
  • 26/06/2025
  • 3 min. leestijd
Cryptobeurs Bitvavo heeft uitgeleende geld Genesis terug
XRP koers schiet omhoog na Ripple nieuws, Bitvavo viert EU-feest
  • 29/06/2025
  • 3 min. leestijd
Advertentie

Meest gelezen columns

Bitcoin voor boomers:
Bitcoin voor boomers: “bitcoin is vastgoed voor in je broekzak”
Column
Norbert ter Mors
2 min. leestijd
Interview: Meyade Curfs over verlies, veerkracht en hoe Bybit Europa verovert
Interview: Meyade Curfs over verlies, veerkracht en hoe Bybit Europa v…
Column
Denise Parengkuan
7 min. leestijd
Advertentie
Een cadeau van onze partners: start met een voorsprong 🎁

Zet je eerste stappen in crypto met meer kennis én een extraatje. Ontvang exclusieve bonussen en kortingen van onze partners.

Kennisbank

Kennisbank

Kennisbank